Бившият номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер не остави абсолютно никакви шансове на австралиеца Сам Грот и го надви след 6:4, 6:4, 6:4, като по този начин се класира за третия кръг на US Open.

Австралиецът на няколко пъти отправи изключителни сервиси, но това не изплаши Маестрото, който в крайна сметка успя да се справи със своя противник.

Това бе първи сблъсък между двамата, като те досега не се бяха изправяли един срещу друг. 

Първият сет бе решен след пробив в ключовия седми гейм, докато във втория сет двамата си размениха по един пробив в началото. Федерер проби за 1:0 гейма, но веднага след това пробивът бе върнат от Грот. Швейцарецът обаче достигна до нов такъв за 5:4, след което го затвърди и увеличи аванса си на 2:0 сета.

В третия сет Грот поведе с пробив и 4:2 гейма аванс, но след това Федерер го върна веднага, а на всичкото отгоре стигна до нов пробив и така спечели мача.

Следващият съперник на швейцареца е Марсел Гранолерс, който успя да надделее над Иво Карлович и го победи след петсетов трилър.

Междувременно Томаш Бердих надви словака Мартин Клижан в петсетов сблъсък след 6:3, 4:6, 6:2, 3:6, 6:3 и в следващия кръг ще се изправи срещу Теймураз Габашвили.