Световният номер 11 в мъжкия тенис Кеи Нишикори поднесе поредна сензация на US Open и стана първият азиатец, който се класира за финал на турнир от "Големия шлем" от близо 100 години.

Той спечели шокиращо 1/2-финалния сблъсък срещу световния номер 1 и фаворит за трофея Новак Джокович след 6:4, 1:6, 7:6(4), 6:3.

Така японецът ще срещне на финала победителя от другия 1/2-финален сблъсък между хърватина Марин Чилич и Роджър Федерер.

Доста интересно е да се припомни, че в навечерието на турнира Нишикори имаше проблеми с контузия, но той все пак бързо успя да се възстанови от нея и се превърна в голямата сензация на този турнир. Той влезе в историята като първият японец, достигнал толкова напред на US Open след Ичия Кумагае през 1918 г.

Новината, че Нишикори е на финал, е неприятна за нас, тъй като Григор Димитров ще си загуби осмата си позиция в световната ранглиста.

Азиатецът започна уверено мача и поведе с пробив за 2:1 гейма в първия сет, който веднага след това бе върнат. Нишикори обаче достигна до пробив и в ключовия седми гейм, а след това си взе две подавания, за да поведе със сет аванс.

Във втория сет той обаче бе размазан от Ноле, който с пробиви в четвъртия и шестия гейм стигна до убедителното 6:1 в него и се очакваше, че психологическото предимство ще е в негова полза.

Това обаче не стана. Нишикори спаси четири точки за пробив малко след началото на третия сет и проби в осмия гейм за 5:3, след което обаче Ноле върна пробива и се стигна до тайбрек. 

В него японецът имаше предимство през цялото време и го спечели след 7:4 точки в своя полза. 

Той започна прекрасно и четвъртия сет, за да поведе с пробив в него, след което отрази три шанса на Джокович да върне пробива.

Японецът достигна до втори пробив при 5:3, за да успее, да спечели мача.