Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова ще срещне Бетани Матек-Сандс (САЩ) в първия кръг на квалификациите на турнира на твърди кортове в китайския град Ухан с награден фонд 2,44 милиона долара.

27-годишната Пиронкова е поставена под номер 4 в пресявките и има гарантирани 1900 долара и 1 точка за световната ранглиста, в която заема 49-о място в момента.

Матек-Сандс, която се завръща на корта след 7-месечно отсъствие заради контузия на гръбначните прешлени, получи "уайлд кард" за участие в квалификациите на турнира.

При успех пловдивчанката ще заработи 3700 долара и 20 точки, а в решаващ мач за влизане в основната схема ще се изправи срещу победителката от двубоя между Полона Херцог (Словения) и Щефани Фьогеле (Швейцария).

29-годишната Матек-Сандс е 222-а в класацията на УТА в момента, но е достигала до 30-ото място през юли 2011 година.

Тя няма турнирни победи на сингъл, но е спечелила 12 трофея на двойки, като е заработила над 3 милиона долара в професионалната си кариера досега. Пиронкова има една победа в един мач срещу Матек-Сандс на турнира в Ню Хейвън през 2008 година със 7:6(4), 0:6, 6:0.