Чехът Томаш Бердих, 7-и в световната ранглиста, детронира Григор Димитров  на финала в Стокхолм, след като го победи с 5:7, 6:4, 6:4. 

Нашето момче започна страхотно мача и стигна до пълен обрат в първия сет, след като от пробив изоставане проби на два пъти противника си и поведе със сет.

Във втория и третия сет обаче Гришата допусна пробиви в първия гейм и това се оказа решаващо за крайния успех на неговия противник.

Това е втора титла на Бердих от турнира в Стокхолм, след като той го спечели и преди две години. 

С тази загуба Григор пропусна шанса да се добере до пълен комплект от титли, от всички настилки на които се играе съвременния тенис в рамките на една кампания.

Поражението сериозно ще се отрази и върху шансовете на българина за класиране на финалния "Мастърс" в Лондон, които намаляват, след като Анди Мъри спечели турнира във Виена. 
 



Първият сет започна с два дълги гейма. Нашето момче сервира първо, като имаше много сериозни трудности да си вземе подаването за 1:0 гейма и се наложи да спасява точка за пробив. Бердих направи лека грешка от бекхенд и пропусна идеален шанс да пробие още в началото.

Българинът също имаше точка за пробив при първото подаване на чеха, но с лош удар от форхенд я пропиля и геймовете бяха изравнени на 1:1.

Двамата си взимаха подаванията през следващите няколко гейма, но чехът стигна до пробив за 4:3.

Хасковлията допусна две поредни непредизвикани грешки и една двойна, като по този начин чехът поведе с 0:40 и реализира втория си шанс за пробив.

Още в следващия гейм Димитров можеше да върне пробива, след като достигна до два шанса - 15:40, но с отлични сервиси чехът ги спаси и поведе с 5:3.

До края на сета обаче чехът не взе нито един гейм. Гришата върна пробива и изравни на 5:5. 

Българинът стигна до два шанса за връщане на пробива при 15:40, а Бердих подари гейма на българина, след като от страхотна позиция на празен корт прати форхенда си в мрежата.

При 6:5 в своя полза Димитров стигна до още един пробив и така спечели сета. Той поведе с 15:40 при сервиса на чеха и реализира втория си сетбол, след като чехът сбърка много лошо удар над главата и така сетът отиде в полза на неговия противник.

Вторият сет обаче започна отлично за Бердих - пробив в първия гейм. Той загуби първото разиграване, но след това не остави шансове на хасковлията и проби на 15. 

Той имаше шанс да стигне и до втори пробив в третия гейм, след като имаше аванс от 15:40, но след лош ретур на Бердих и ас на Гришата всичко бе отразено и геймът отиде на сметката, на българина.

При 5:4 в полза на Бердих нашето момче стигна до 0:30 и се виждаше как има шанс да върне пробива, но чехът с четири поредни точки спечели втория сет.

Третият сет започна перфектно за чеха - точно както при втория. 

Чехът стигна до два шанса да пробие. Първият бе пропилян от него след грешка от слайс бекхенд, но след това чехът не сгреши и стигна до пробив още в началото.

През следващите геймове нашето момче имаше трудности да взима точки при сервис на противника, а освен това трудно си взимаше и подаванията. Бердих си взе всички подавания и в крайна сметка триумфира в турнира.