Роджър Федерер елиминира Григор Димитров на 1/4-финалите в Базел след 7:6(4), 6:2.

Така той се класира за 1/2-финалите на турнира, който се провежда в неговата родина и за място на финала ще спори срещу гиганта Иво Карлович.

Гришата показа страхотен тенис, но просто класата на Федерер си каза думата и швейцарецът изигра изумително силен мач.

Това бе втори мач между двамата и втора победа за Маестрото, след като те се изправиха за първи път през миналата година отново на 1/4-финалите в Базел.

Хасковлията бе на страхотно ниво в днешния мач и разликата между двамата бе много малка. В първия сет Гришата изпусна четири сетбола при сервис на противника, а във втория сет неговият опонент демонстрира най-добрия си тенис. 
 



Първият сет бе напълно равностоен, като и двамата демонстрираха тенис от друга планета.

Още в първия гейм обаче Федерер достигна до точка за пробив при сервиса на нашето момче, но Гришата с печеливш форхенд успя да я спаси.

Двамата си взимаха подаванията. Нашето момче обаче спаси точка за пробив в единадесетия гейм с хубав сервис и си взе подаването с кански мъки за 6:5.

След това достигна до цели четири сетбола при сервис на противника и пропусна страхотни възможности да спечели първия сет.

Нашето момче поведе с 15:40, но Маестрото с хубав сервис и след това ас на втори сервис спаси двата шанса.

С умопомрачителен ретур Гришата стигна до трети шанс да вземе сета, но швейцарецът бе безгрешен при началния си удар и не остави особени шансове на българина. С хубав първи удар той спаси и четвъртия шанс за пробив. 

В крайна сметка се стигна до тайбрек в който Федерер достигна до аванс от 4:0 след два минипробива.

Гришата върна един от тях и успя да намали изоставането си на 4:5, след което обаче неговият противник с прекрасен сервис си взе двете точки и така поведе със сет аванс.

Вторият сет започна кошмарно за нашето момче. 

Гришата поведе с 0:30 при сервис на Маестрото в първия гейм от него, но вместо да стигне до пробив той бе пробит във втория гейм и противникът му достигна до аванс от 3:0 гейма.

Швейцарецът с фантастично воле и изумителен форхенд по правата достигна до 15:40 при сервис на българина. Първата точка бе спасена от нашия тенисист с хубав форхенд, а втората с ас.

След форхенд в аут швейцарецът стигна и до трети шанс, като този път успя да го реализира.

При 5:2 Федерер с изумителен ретур достигна до мачбол при сервис на Гришата. Нашето момче изкара топката в аут и така швейцарецът спечели сета.