Рафаел Надал ще бъде опериран от апендицит следващия месец, което слага край на неговото участие в остатъка от сезона в мъжкия тенис.

До края на годината остават турнира от сериите "Мастърс" във френската столица Париж и финалната надпревара на най-добрите в английската Лондон.

Надал обяви решението да сложи край на сезона след загубата от 17-годишния хърватин Борна Чилич в мач от четвъртфиналите на турнира в Базел. Той каза, че ще се подложи на операция на 3 ноември.

"Време е да сложа този сезон зад гърба си. Годината беше много трудна за мен както физически, така и психически. Няма да играя в Париж и Лондон, защото няма да бъда достатъчно конкурентноспособен на тези турнири".

"Трябва да премина операция от апендицит, а освен това трябва да поработя за възстановяване от травма в гърба ми. Нуждая се от 5-седмична почивка и месец подготовка, за да бъда готов за сезон 2015".

"За да бъде възможно това обаче, аз трябва да бъда напълно здрав", каза той, цитиран от БТА. По-рано през деня организаторите на "Мастърса" в Париж обявиха, че Надал се отказва от участие в престижната надпревара с "лични причини".