Петкратната шампионка и номер 1 в схемата Серина Уилямс (САЩ) се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Уилямс победи Гарбине Мугуруса Бланко (Испания) с 2:6, 6:3, 6:2 за два часа игра.

Така американката си върна на Бланко за загубата на "Ролан Гарос" през миналата година. 33-годишната Уилямс губи сет във втория пореден мач от турнира. В третия сет тя направи пробиви за 2:1 и 5:2 и стигна до успеха.

В спор за място на полуфиналите Серина Уилямс ще срещне миналогодишната финалистка Доминика Цибулкова (Словакия), която отстрани двукратната шампионка Виктория Азаренка (Беларус) с 6:2, 3:6, 6:3.

Цибулкова загуби миналата година в спора за титлата от от прекратилата кариерата си китайка На Ли. Словачката направи пробив в последния гейм на срещата, която продължи 2:10 часа. Цибулкова направи седем пробива в мача и записа 44 печеливши удари.

"Беше много добър мач за мен. Показахме страхотен тенис. В първия сет не допуснах никакви грешки", каза миналогодишната финалистка.

Азаренка, която през миналия сезон беше преследвана от различни контузии, спечели титлата в Мелбърн пред 2012 и 2013, а миналата година достигна до четвъртфиналите.

В изцяло американски сблъсък Медисън Кийс победи Медисън Бренгъл с 6:2, 6:4 след 61 минути. Така 19-годишната Кийс за пръв път в кариерата си ще играе на четвъртфинал в турнир от Големия шлем.

Американката нямаше никакви проблеми срещу своята сънародничка, направи четири пробива и завърши с 38 печеливши удара.

В спор за място на полуфиналите Кийс ще играе с победителката от мача между Винъс Уилямс (САЩ) и номер 6 Агниешка Радванска (Полша).