Британецът Анди Мъри се класира за четвърти път на финала на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под номер 6 Мъри победи седмия в схемата Томаш Бердих (Чехия) с 6:7(6), 6:0, 6:3, 7:5 след почти три часа и половина игра.

Бердих спечели драматично 76-минутния първи сет след 8:6 точки в тайбрека, но в последствие играта му се срина. Мъри започна агресивно и взе 14 от първите 16 разигравания във втората част, което набързо дръпна с 3:0 гейма, а до края на сета нямаше проблеми.

В третата част той проби за 4:2 и запази аванса си, а четвъртият сет вървеше гейм за гейм до 5:5, след което шотландецът отново проби и завърши мача с 15-ия си ас.

"Бях разочарован, че загубих първия сет, защото имаш шансове в него. В началото на втория заиграх много по-агресивно. Промяната на тактиката ми ми помогна да му се противопоставя по-добре. Опитвах се да взимам рано топката и да го карам да тича. Така започнах да контролирам мача", коментира Мъри.

В търсене на първата си титла в "Мелбърн Парк" британецът ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между номер 1 в света Новак Джокович (Сърбия) и защитаващия титлата си Стан Вавринка (Швейцария).