Серина Уилямс успя да спечели Australian Open, след като на финала надви Мария Шарапова след 6:3, 7:6(5).

Американката бе изявена фаворитка преди мача и логичното се случи - тя надделя над съперничката си без особено големи трудности.

Маша даде всичко от себе си, но класата на нейната противничка си каза думата.

С този триумф световната номер 1 вече има 19 титли от турнири, от "Големия шлем". Мощната тенисистка надмина вече в класацията по брой спечелени титли от това ниво Мартина Навратилова и Крис Евърт, като само Щефи Граф е пред нея със своите 22 титли.

Благодарение на победата си Серина ще добави още 2000 точки към актива си в световната ранглиста, като преднината и пред Шарапова ще стане цели 1567 точки.

Не може да не се отбележи, че титлата в Мелбърн е рекорден шести трофей на американката от този турнир, а освен това Серина нанесе 16-а поредна загуба ма Шарапова в мачовете между двете.



В първия сет Серина поведе с пробив още в гейма на откриването, а след това го затвърди и увеличи аванса си на 2:0 гейма.

Двете си взимаха подаванията през следващите няколко гейма, но американката достигна до втори пробив за 5:2, който обаче бе веднага върнат от Шарапова.

Така разликата остана само един пробив, но Уилямс не сгреши при най-важния си сервис гейм в който сервираше за сета и го спечели, за да поведе със сет аванс.

Във втория сет нямаше нито един пробив, като американката изтърва мачбол при 5:4 в своя полза, при сервис на нейната противничка.

В крайна сметка се стигна до тайбрек.  В него Шарапова поведе с минипробив и 1:0 точки но Серина направи серия от 4 поредни точки и обърна резултата на 4:1 в своя полза при точките.

Все пак Маша се окопити и върна минипробива и намали изоставането си на 4:5, но след това Серина отново достигна до минипробив и два мачбола.

Първият бе спасен от рускинята, но Уилямс не сгреши на свой сервис и успя да се възползва от втория си мачбол, за да спечели и самата среща.