Новак Джокович спечели Australian Open, след като надви на финала Анди Мъри след 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0.

Това е пети трофей на сърбина в Мелбърн, след като той преди този финал бе спечелил четири трофея от четири финала. С днешния успех серията му вече е 100 процента успеваемост на финалните мачове в Aвстралия.

Освен това сърбинът записа и осем победи в последните си девет мача срещу Мъри.

Сърбинът имаше проблеми с крампи във втория и третия сет, но превъзмогна болката и завърши мача по възможно най-добрия начин - със сет на нула в четвъртия.

С успеха Новак Джокович стана първия тенисист с пет титли от Откритото първенство на Австралия от началото на Оупън ерата (от 1969 година насам).

Сърбинът триумфира тук и през 2008, 2011, 2012 и 2013 година. Ноле изостава единствено само с една купа от шестте на Рой Емерсън, но легендарният австралиец е постигнал това преди 1968 година и преди Оупън ерата.


.
Първият сет се отличи с изключително голяма драма и голяма битка на корта.

Мъри поведе с 0:40 при подаването на Джокера, при 1:1 гейма, но лидерът в световната ранглиста направи великолепна серия от 5 поредни точки и си взе подаването.

Сърбинът достигна до три шанса за пробив още в следващия гейм и успя да пробие колебливия британец.

Мъри обаче от своя страна върна пробива в тилдановия седми гейм, но Джокович веднага стигна до нов пробив и аванс от 5:3 в геймовете.

Сърбинът сервира за спечелването на сета, но с Мъри отново го проби, а до края на сета двамата си взеха подаванията и се стигна до тайбрек в който шотландецът имаше предимство от 4:2, но Джокера го обърна и спечели сета след 7:5 точки.

Във втория сет се забеляза, че Ноле изпитва физически проблеми и това позволи на Мъри да дръпне с пробив и 2:0 гейма.

Джокера обаче стисна зъби и с великолепна серия от четири гейма, два от които след пробиви, стигна до аванс от 4:2.

Мъри обаче върна пробива, а след това изпусна и сетбол при сервис на неговия противник. Отново се стигна до тайбрек и в този сет, като този път Мъри го спечели след 7:4.

В началото на третия сет физическите проблеми на сърбина отново се обадиха и той бе пробит още в първия си гейм, но все пак изравни геймовете на 2:2, а след това достигна до решителен пробив за 5:3. След това той си взе подаването и спечели сета.

В четвъртия сет Ноле разби британеца след три пробива и 6:0 гейма. Сърбинът проби британеца в първия, третия и петия гейм, а освен това си взе без проблем подаванията.