Втората ракета на българския тенис при жените Сесил Каратанчева се класира за 1/2-финалите на силния турнир в Акапулко, Мексико.

Състезаващата се доскоро за Казахстан българка обърна драматично 51-ата в света пуерториканка Моника Пуиг след 2:6, 7:6(7), 6:4 и е на крачка от сензационно класиране на финал. Българката спаси три мачбола.

Първият сет на срещата започна равностойно и българката се държеше в сета до 2:1, но след това нейната противничка достигна до пет поредни гейма, включително и два пробива, за да вземе частта.

Toва обаче не сломи нашенката, която започна ударно втория сет и поведе с 4:0 гейма след два пробива, а след това пуерториканката върна единия пробив и намали на 2:4 изоставането си.

Сесил обаче малко изненадващо загуби още две поредни свои подавания и се стигна до момент в който Пуиг сервираше за мача. Тя достигна дори и до два мачбола на свой сервис, но Каратанчева намери сили да върне пробива.

В тайбрека българката изоставаше с 6:7 и Пуиг отново имаше мачбол на свой сервис, но допусна два минипробива, а след това Каратанчева спечели четвъртия си сетбол до който достигна в тайбрека.

Третият сет започна отлично за нашето момиче и Сесил поведе с 2:0 гейма след ранен пробив, но Пуиг веднага го върна и изравни геймовете на 2:2.

Българката обаче проби за 3:2, а след това затвърди пробива за 4:2. Тя достигна до втори пореден пробив за 5:2, но Пуиг веднага го върна. Все пак двете си взеха по едно подаване до края и Каратанчева се класира за 1/2-финал.

В спор за място на финала българката ще спори срещу швейцарката Тимеа Башчински, която надделя лесно над шведката Йохана Ларшон.

Башчински е 37-а в световната ранглиста и е на 25 години.