Водачът в световната ранглиста Новак Джокович защити титлата си на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс с награден фонд 5,38 милиона долара.

Джокович спечели за четвърти път трофея, след като победи поставения под номер 2 Роджър Федерер (Швейцария) с 6:3, 6:7(5), 6:2 в повторение на миналогодишния финал.

Така сърбинът заслужи 50-а титла в кариерата си, с което стана едва 12-ият играч, който достигна до тази граница в модерната история на тениса след 1968 година.

Той също така се изравни с Федерер, като с по четири трофея двамата са най-успешните състезатели в Индиън Уелс.

"Като цяло направих много солиден мач. Бях изключително концентриран и се раздавах максимално при всяка топка", коментира победителят.

Джокович си осигури успеха в първия сет след единствен пробив в шестия гейм. Във втората част той отново проби за 2:1, но Федерер изравни при 4:4, а в последвалия тайбрек швейцарецът се възползва от три двойни грешки на съперника, за да изравни резултата в сетовете след 7:5 точки.

В началото на третата част двамата си размениха нови пробиви, но след 2:2 Джокович доминираше и спечели 21-ата си титла от сериите "Мастърс" след 2:17 часа игра.

"Страхотно е, че успях да спечеля този голям турнир. Чувствах, че бях по-добрият тенисист на корта. Този успех ще ми даде допълнителна увереност не само за следващите мачове с Федерер, но и за следващия силен турнир в Маями и до края на сезона", каза Джокович.

Федерер призна превъзходството на съперника си.

"Новак имаше предимство през по-голямата част от мача. Той включи на допълнителна предавка към края. Беше трудно. Наслаждавах се на мача, в него имаше всичко", заяви 33-годишният швейцарец.