Новак Джокович спечели турнира по тенис от сериите Мастърс в Маями с награден фонд 5.38 милиона долара за пети път в кариерата си. На финала поставеният под номер 1 в основната схема сърбин надигра в три сета - 7:6 (3), 4:6, 6:0 британеца Анди Мъри.

Джокович е първият тенисист, който три пъти печели турнирите в Индиън Уелс и Кий Бискейн в един и същи сезон. Поставеният под номер 3 в схемата Анди Мъри е триумфирал с титлата в Маями два пъти.

Новак Джокович победи шотландеца на финала на Откритото първенство на Австралия по-рано този сезон, а преди няколко седмици отново спечели срещу Мъри на полуфиналите в Индиън Уелс (Калифорния).

Сръбският тенисист беше значително по-свеж от своя голям противник, въпреки че Анди Мъри живее в Маями и отлично познава особеностите на влажния климат в южната част на Флорида.

Анди Мъри спечели Уимбълдън през 2013 година, но след това загуби всичките си 12 поредни двубоя срещу Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Британецът, който ще се жени през следващата седмица, на два пъти имаше пробив аванс в първия сет, но пропусна възможностите да вземе по-сериозна преднина в резултата и Джокович поведе след изиграването на тайбрек.

Анди Мъри се върна в мача във втората част, печелейки трудно с 6:4 сред пробив в края. В третия сет превъзходството беше изцяло на страната на Джокович, който победи с категоричното 6:0. Така сърбинът има 18 победи и 8 поражения в двубоите си срещу Мъри.