Най-добрият български тенисист Григор Димитров не остана дълго време в Рим, защото допусна горчива загуба от Фабио Фонини на силния турнир от сериите Мастърс, губейки третия решителен сет на нула. Хасковлията обаче даде интервю за вестник "Гадзета дело спорт", в което признава, че Рафа Надал е най-трудният му опонент и че рядко говори за любимата си - Мария Шарапова.

- Как се справяте с напрежението от такава връзка, популярна по цял свят?
- Опитвам се да говоря за нея колкото може по-малко. Ако ме питате нещо след мач, очаквам да е за играта ми, за победата или за загубата, а не за личния ми живот. В противен случай го считам за нарушаване на моето лично пространство.

- Това не е лесно в свят, който е завладян от социалните мрежи.
- Така е. Днес всички знаят всичко за всички. Аз, за щастие, използвам малко социалните мрежи. Не ме интересува да чета какво другите казват за мен.

- Миналата година изглеждаше, че се доближавате до най-големите в тениса. Как се чувствате сега?
- Проблемът е, че съм много амбициозен и винаги си поставям високи цели. Разбира се, така правят и съперниците. А формата може да се подобрява или да спада. Остава едно сигурно нещо - трябва да работиш усилено, за да достигнеш най-високото ниво. И за да останеш там.

- Харесва ли ви Рим?
- Изключителен град. За малкото време, което имах да го разгледам по време на турнира, много ми хареса.

- Най-вероятно следите и женския турнир. Кой ще спечели?
- Вярвам, че Мария и Серена са най-силните тенисистки. С най-много опит. Тези, които могат да се справят с трудните ситуации. Те са фаворитите, но тук изненади не са изключени.

- Какво обичате да правите, когато не участвате в някой турнир?
- Знам, че е трудно да си го представите, но ми харесва да си стоя у дома. Да гледам телевизия. Преди обичах да карам колело, но днес, с този начин на живот - няма как, много е трудно.

- Какво щяхте да правите, ако не бяхте станали тенисист?
- Трудно е да се каже. Може би нещо, свързано със спорта. Моята майка е волейболистка и това е спорт, който ми харесва. Но тенисът е в кръвта ми. Баща ми е треньор и беше първият, който ме учеше. Помня, че от малък удрях топката в стената дълго време всеки ден. Бях на 3 години.

- Вашият баща ли ви даде този невероятен бекхенд с една ръка?
- Да. Той обича този удар. Не съм опитвал друг. Беше първата му цел, откакто стана ясно, че ще опитам да се превърна в професионален тенисист.

- Извън тениса кое състезание ви вълнува най-много?
- Със сигурност мачовете от НБА. Това е голям спектакъл. Възхищавам се на Коби Брайънт и ЛеБрон Джеймс. Те са спортисти от изключително ниво. Невероятни шампиони. Живея в Лос Анджелис и често, когато имам време, ходя в залата „Стейпълс Сентър”.

- Кой е най-трудният ви съперник?
- Надал, разбира се.

- Имали ли сте идол като малък?
- Как да не се възхищаваш на Федерер? А освен това имам честта и гордостта да съм му приятел сега. Когато бях малък, много ми харесваше и Сафин.

Превод: Вестник "Труд"