Втората ракета на българския тенис Сесил Каратанчева се класира за втория кръг на "Ролан Гарос", след като постигна меко казано изненадваща победа над сръбкинята и 25-а в света Йелена Янкович след 6:3, 6:4.

Бившата номер 1 в световната ранглиста, която заемаше тази позиция през 2008 година, преклони глава пред нашето момиче, което записа 4-а поредна победа в турнира като броим и трите и мача от квалификациите.

Преди мача сръбкинята бе обявена за абсолютна фаворитка, макар да не се намира в много добра форма напоследък.

С победата си нашето момиче си осигури 110 точки за световната ранглиста и така ще си върне мястото в челната стотица. В спор за място в третия кръг тя ще срещне Ирина Фалкони или Манон Арканьоли.

Това иначе бе втората среща между нашето момиче и сръбкинята, след като те се срещнаха преди 10 години на турнира в Москва, когато Каратанчева надви сръбкинята след 6:2, 6:1. 


Първият сет започна перфектно за Каратанчева и тя проби още във втория гейм. След грешка от форхенд сръбкинята бе изправена пред угрозата да бъде пробита и на практика сама се проби след едно нескопосано воле.

Пробивът бе върнат обаче веднага, а резултатът намален на 1:2 в полза на нашето момиче. След много хубав удар от форхенд сръбкинята реализира втората точка за пробив в гейма, след като преди това бе повела с 0:40 при сервис на Сесил. 

На корта пробивите продължиха да се множат и нашето момиче отново поведе с пробив аванс и стигна до аванс от 3:1 при геймовете.

Каратанчева достигна до 0:40 при сервис на Янкович и успя да се възползва от втория си шанс, след като нейната противничка направи груба грешка.

След това обаче не успя да си задържи подаването и бе пробита на нула, но не се отказа да търси нов пробив аванс и го направи за 5:3. Янкович направи серия от непредизвикани грешки и бе пробита на нула, а след това Каратанчева си взе подаването и така спечели сета.

Вторият сет започна ударно за нашето момиче, което поведе набързо с 4:0 след два пробива и две спечелени подавания.

Първият пробив във втория сет падна още в първия гейм. Сесил стигна до два шанса да пробие и се възползва от втория след неточност на Янкович при едно разиграване.

В третия гейм от сета падна и вторият пробив, като след серия от непредизвикани грешки на сръбкинята българката проби на нула.

Янкович все пак се добра до един гейм за 1:4, но бе безпомощна срещу мощните удари на българката, която си взе важното подаване за 5:1 и се доближи на косъм от успеха. 

При 5:1 в своя полза Сесил даде всичко от себе си да стигне до пробив и да затвори максимално бързо мача, но замисълът и не се получи и в крайна сметка Янкович си взе подаването, а нашето момиче стигна и до мачбол, който не реализира. 

Сръбската тенисистка обаче се поактивизира и успя да върне един от пробивите и намали изоставането си на 3:5, а Сесил не успя да и се противопостави във въпросния гейм, макар да спаси цели 5 шанса за пробив. 

Серията на Янкович стигна три поредни гейма и тя намали изоставането си на 4:5, а след това нашето момиче имаше много големи колебания в сервис гейма си. 

Тя достигна до мачбол, но след това и се наложи да спасява точка за пробив, която все пак успя да спаси след топка в мрежата на сръбкинята. При втория си мачбол нашето момиче успя да се възползва и да го спечели. Янкович прати топката в мрежата при опит за смач и така отпадна.