Новак Джокович не остави никакви шансове на Рафаел Надал и го разби със 7:5, 6:3, 6:1, като по този начин се класира за 1/2-финалната фаза на "Ролан Гарос".

Единственият сет в който испанецът се съпротивляваше до дупка на опонента си бе първия, но след това той бе тотално надигран от своя опонент и настоящ световен номер 1.

С победата си сърбинът успя да детронира "Краля на клея" и стана едва вторият тенисист в историята, който успява да победи Надал на този турнир след Робин Сьодерлинг, който сътвори това през 2009 година. Освен това вгорчи и 29-ия рожден ден на Матадора. 

Джоко е на път да спечели единствения липсващ турнир от "Големия шлем" в кариерата си, а ако го направи ще стане първият тенисист след Джим Къриър спечелил първите два турнира от "Шлема" за годината, след като последният стори това през 1992 година.

И само да се отбележи за статистиката - Надал е спечелил 9 от последните 10 издания на този турнир и бе абсолютен доминант в него през последните години.

Загубата е едва втора в кариерата на Рафа на този турнир, като испанецът има цели 70 победи. 

Това е и 21-а победа за Новак в мач номер 44 между двамата.


Мачът продължи 2 часа и половина, а в първия сет Джоката започна вихрено и поведе с 4:0 в геймовете след пробиви във втория и четвъртия гейм след прекрасна игра лишена от каквито и да било грешки, но Надал не се пречупи. 

Матадора показа изумителен характер и изравни геймовете на 4:4, след като върна и двата пробива, а при втория пробив неговият противник направи безумна грешка и си заби топката в мрежата при чиста позиция точно до нея. 

В десетия гейм обаче Джокера достигна до сетбол след добро излизане на мрежата, но Надал с мощен сервис неутрализира опасността, а след това спаси и още два сетбола. 

И при следващия сервис гейм на испанеца Джокера имаше шансове за нов пробив и взимане на първия сет. Първите два сетбола бяха отразени от Матадора, но след това той изкара топката в аут и така сетът отиде в полза на Ноле.

Вторият сет бе също по-добър за сърбина, който показваше изумителна класа при играта си и стигна до пробив за 5:3 при втория си шанс, след като неговият противник направи непредизвикана грешка.

В третия сет обаче доминацията на Ноле бе пълна и той проби на три пъти сервис гейма на противника си - в първия, третия и седмия гейм, като по този начин спечели и самия мач.