Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова най-после постигна първа победа над силната австралийска състезателка Саманта Стоусър, бивша победителка на US Open.

Така нашето момиче се класира за осминафиналите на турнира на трева в Ийстбърн, който е с награден фонд от 710 000 долара.

В първия сет  пловдивчанката на два пъти излизаше с пробив напред за 3:2 и за 5:4, но Стоусър веднага изравняваше резултата. Цвети успя да пробие за трети път за 6:5 и при втората си възможност не пропусна да затвори сета при собствен сервис.

Вторият сет бе много оспорван, стигна се до тайбрек, в който Пиронкова показа по-здрави нерви от опитната, 31-годишна австралийска тенисистка и спечели мача. Досега двете бяха се срещали четири пъти, като нито веднъж Цветана не бе печелила сет срещу номер 22 в класацията на WTA.

Така българката спечели 8700 долара и 55 точки за световната ранглиста. За място на четвъртфиналите Пиронкова излиза срещу победителката от мача между третата в схемата Луцие Шафаржова (Чехия) и Доминика Цибулкова (Словакия).