Роджър Федерер преодоля третия кръг на Откритото първенство по тенис на Великобритания. Поставеният под номер 2 в основната схема швейцарец надигра с 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:2 австралиеца Самуел Грот.

Това е 19-ата поредна победа за Федерер срещу представители на Австралия в турнири от Големия шлем. Швейцарският тенисист ще се опита да спечели рекордната осма титла на Уимбълдън.

Преди 16 години Федерер загуби на "Ролан Гарос" от Пат Рафтър и това е последната му загуба от австралиец в мач от турнир от Големия шлем.

Самуел Грот разчиташе на силния си начален удар, като успя да постигне 21 аса срещу 17 за Роджър Федерер.

В четвъртия кръг на "Уимбълдън" 17-кратният шампион от турнирите от Големия шлем ще се изправи срещу Роберто Баутиста Агут. Поставеният под номер 20 испанец победи със 7:6 (4), 6:0, 6:1 срещу грузинеца Николоз Басилашвили.

"Той остана в мача заради началния си удар, но и аз бях съсредоточен върху моя сервис. Доволен съм от развитието на срещата. Щастлив съм от представянето ми през първата седмица от турнира", заяви Роджър Федерер след двубоя с Грот, продължил два часа.

Деветият поставен в схемата Марин Чилич от Хърватия спечели много драматично срещу номер 17 Джон Иснър (САЩ) със 7:6 (4), 6:7 (6), 6:4, 6:7 (4), 12:10. Двубоят, завършил с двойна грешка за американеца, беше прекратен заради тъмнина в петък вечерта. Петият сет беше доигран в събота.

Сърбинът Виктор Троицки, номер 22 в схемата на "Уимбълдън", победи германеца Дъстин Браун с 6:4, 7:6 (3), 4:6, 6:3.