Почти 2 часа и половина бяха нужни на Краля на клея Рафаел Надал, за да спечели титлата на турнира в Хамбург, който се игра на любимата му настилка. Надпревара, която трябва да му върне увереността, че той все още е една от звездите в световния тенис и не е забравил как се вдигат трофеи. Това е същият този човек, който преди няколко седмици си събра тихо и кротко багажа и напусна рано-рано кортовете на Уимбълдън в Лондон. Но сега изглежда различно и това довежда до въпроса "дали царят е мъртъв?".

Никой не знае какво се е случило в главата на Надал, когато се е прибрал в модерната си къща на Балеарските острови. Особено след като сам си призна, че вече се съмнява във възможностите си. Дали тогава не усети как лешоядите кръжат над главата му в очакване на края?! Така докато Новак Джокович, Роджър Федерер и Анди Мъри се подготвят за сезона на твърди настилки, Рафа реши да играе в турнира на АТР от сериите 250. Въпреки че решението му да се пусне в това състезание изглежда донякъде логично, то може би за неговите конкуренти това е изглеждало като акт на отчаяние. Но дали пък това не е бил начинът за испанеца да запали отново в себе си вярата, че може да бъде победител. В следващите няколко месеца, а още по точно в Ню Йорк на US Open, ще стане ясно дали Матадора може да възкръсне като феникс от пепелта.

- Нека забравим за предишния Надал, защото не знам дали той ще се върне някога - заяви след успеха си в Хамбург испанецът. - Може да не съм сред фаворитите на US Open, но ще се опитам да го спечеля. Ще видим какво ще се случи през следващите седмици в Монреал и Синсинати и как ще се чувствам преди мачовете в Ню Йорк. Но мога да кажа, че ако световният №9 не е кандидат за трофея, то тогава тенисът ще трябва да се задоволи само с двама играчи. Това обаче е абсолютно нереално според мен.

За финала си с Фабио Фонини в Хамбург, който спечели оспорвано след 7:5, 7:5, Рафа заяви:

- Загубих от него в последните две срещи между нас, така че бях наясно, че ще е тежък двубой. Според мен през целия мач останах позитивно настроен и се борих за всяка топка. Имах своите спадове и тежки моменти, изпуснах някои възможности, но всеки път се връщах в играта и се борех. За мен това е много важна победа. Тази титла ми помогна да се успокоя и да прибавя още няколко точки за световната ранглиста. Това пък ми дава увереност, че аз все пак ще завърша сезона сред най-добрите осем тенисисти в света.

Така, преди да започне сезонът на твърда настилка за него, той вече си върна самочувствието.

- Сега започва сезонът на твърдо, а това е една друга история - заяви Рафа. - Аз ще продължа да работя в същото отлично настроение. Имах немалко тежки моменти от началото на сезона. Трудно преживях поражението на Уимбълдън, където се чувствах добре подготвен. Загубих доста мачове, от които, ако бях спечелил дори половината, сега картината щеше да е доста по-различна. Но това е положението и гледам напред.