Цветана Пиронкова отпадна нелепо още от 1-ия кръг н а US Open, след като загуби със 7:5, 6-7(6), 1:6 от германката Мона Батрел. Нашето момиче изпусна отлична възможност да продължи напред. Тя имаше преднина от сет и пробив, но ги пропиля с лека ръка и беше елиминира.

Мачът започна с труден сервис гейм за българката. Тя поведе с 30:0, но следващите точки бяха на сметката на Батрел. Цвети обаче спаси брейкбол, но не успя да затвори гейма и отново се стигна до равенство. Но този път българката спечели подаването си и поведе в резултата.

Във втория гейм Пиронкова успя да поведе с 40:15, след като издържа атаките на германката, която след сгрешен форхенд в мрежата загуби подаването си. Пловдивчанката продължи да бъде по-добрата на корта и 10 минути след началото на двубоя вече водеше с  3:0 гейма, след като взе третия безпроблемно на 15.

После Бартел се съвзе, спечели подаването си, благодарение на няколко отлични сервиса, след което върна пробива. Германката поведе с 40:15 и стигна до два последователни брейкпойнта и след непредизвикана грешка на Цвети, успя да реализира още първия. После Бартел взе подаването си и успя да изравни резултата – 3:3 гейма.

Серията на Бартел обаче продължи с пълна сила и успя за втори пореден път да пробие Пиронкова, при това  на нула и за първи път в срещата поведе в резултата. Чак в осмия гейм Цвети прекъсна серията й след продължителни разигравания и двойна грешка на съперничката й. При 4:4 сънародничката ни отново имаше трудности при подаването си, Бартел поведе с 40:30, след което отново взе подаването на българката.

В този момент германката сервираше за сета, стигна се до 30:30, но направи две предизвикани грешки, с което резултатът отново беше изравнен. После българката сложи край на серията от пробиви на Бартел и взе подаването си, за да поведе с 6:5.

Следващият гейм продължи много време и Пиронкова имаше цели 8 сетбола, два от които при 40:15, като чак при последния успя най-накрая успя при атака в близост до мрежата, за да спечели първия сет.

Втората част започна с два пробива,  след което Цвети спечели подаването си и на нула и поведе с 2:1 гейма. В четвъртия гейм Пиронкова дръпна с 40:15, после Бартел направи двойна грешка и вече изоставаше с 1:3.

В следващата част българката затвърди пробив си след нов бърз гейм, после поведе с 40:0 точки при подаването на противничката си, имаше три последователни точки за преднина от 5:1, но ги пропиля с лека ръка и Бартел обърна, намалявайки изоставането си на 2:4 гейма.

В следващия момент двете тенисистки отново размениха ролите си, Бартел имаше две последователни точки да върне пробива, но Пиронкова успя да обърне от 15:40 и спечели, за да поведе с 5:2. След това германката си взе подаването, отново проби, след като поведе с 40:0, стана 40:30, но Цвети не издържа и загуби подаването си. Драмата продължи с пълна сила,  след като Бартел взе сервирането си и стана 5:5.

Следващият гейм беше много труден. Бартел поведе с 30:0, нашето момиче обаче изравни, спечели и поведе с 6:5 гейма. Но това далеч не беше всичко в срещата. Германката бързо спечели подаването си на 15, стана 6:6 и се стигна до тайбрек, който Пиронкова загуби с 4:7 и се стигна до трети сет.

Решаващата част мина изцяло под диктовката на Бартел – тя не срещна никакви проблеми и спечели с категоричното 6:1 гейма, за да направи пълен обрат и да продължи напред.