Мъжката схема на откритото първенство по тенис на САЩ почти получи своя първи голям шок, след като британецът Анди Мъри загуби първите два сета от втория кръг срещу французина Адриан Манарино, но в крайна сметка успя да го победи с 5:7, 4:6, 6:1, 6:3, 6:1.

Преди двамата тенисисти да излязат на корта едва ли някой е помислял, че Мъри може да загуби първите два сета. Британецът, поставен под номер 3 в схемата, има два трофея от турнири за Големия шлем, като единият от тях е именно в САЩ от 2012 година. Той е бил четвъртфиналист в последните 18 турнира за Големия шлем, докато Манарино все още преследва първата си титла в професионалния тенис. Освен това, 35-ият в света никога не е печелил повече от един мач на четирите големи турнира в САЩ, Австралия, Великобритания и Франция.

Манарино обаче проби Мъри още в първия гейм. Само час по-късно той спечели началния сет, а след още 45 минути игра французинът поведе с 2:0 в частите и турнирът за неговия съперник изглеждаше приключил.

"В този момент просто си казах, че трябва и мога да спечеля този мач. Имах време да го направя", каза Мъри.

Въпреки проблемите, дошли от настинка през седмицата, Мъри направи своя осми пълен обрат на турнири за Големия шлем и победи Манарино. Той не позволи болестта да го откаже от надпреварата, както това се случи с други 12 негови колеги от основната схема до момента. Повечето от тях, включително Джак Сок в четвъртък, страдаха и от тежки контузии, които изпиха силите им.

"Той играе доста нестандартно, а и аз не се чувствам особено комфортно днес. Щастлив съм от начина, по който обърнах резултата. Щастлив съм и от това, че имах сили да го завърша така", заяви британецът след края на двубоя.

Манарино пък каза: "Той търсеше дълго време своя ритъм на игра и в крайна сметка го намери".

Роджър Федерер намери този ритъм още на старта в мача си срещу белгиеца Стив Даси. Последваха 46 срещу 8 печеливши удари и в крайна сметка швейцарецът, номер 2 в схемата, спечели с 6:1, 6:2, 6:1 малко преди края на деня. Точно по това време пък се случваше най-голямата изненада до момента, след като чехкинята Петра Цетковска водеше и в крайна сметка изхвърли от турнира датчанката Каролине Возняцки.

По подобие на Мъри, Станислас Вавринка също трябваше да изстрада своята победа. 2-кратният победител от турнири за Големия шлем доказа колко важни могат да бъдат опитът и здравата психика, след като победи 19-годишния кореец Хьон Чун в три тайбрека при 7:6(2), 7:6(4), 7:6(6). Швейцарецът заби 26 аса в полето на противника и изпрати 62 печеливши удара.

Поставеният под номер 6 в схемата Томаш Бердих от Чехия също не допусна изненада, побеждавайки австриеца Юрген Мелцер със 7:6(2), 6:1, 6:3. В четвъртък вечер най-високопоставеният отпадащ беше хърватинът Иво Карлович, който отстъпи с 6:7(3), 6:3, 6:3, 2:6, 6:7(4) на чеха Иржи Весели.