Шампионът от 2009 година Рафаел Надал (Испания) не скри разочарованието си от ранното си отпадане от Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 5 претърпя драматично поражение от сънародника си Фернандо Вердаско с 6:7(6), 6:4, 6:3, 6:7(4), 2:6 след 4:41 часа игра.

Надал, 14-кратен шампион в турнирите от Големия шлем, загуби едва за трети път в 17 мача срещу 45-ия в света Вердаско.

Двубоят беше повторение на епичния петсетов полуфинал между двамата от 2009 година, в който Надал триумфира след 5:16 минути, а в последствие взе и единствената си титла на "Мелбърн Парк".

Този път Вердаско навакса ранен пробив пасив в решителната последна част и със серия от шест поредни гейма стигна до успеха.

"Той игра страхотно в последния сет. Когато съперникът ти е готов удря всяка топка на 100 процента, със сигурност си изправен пред сериозни трудности. Трябва да го поздравя за това", коментира Надал.


"Не съм доволен от начина, по който играх. Фернандо беше по-добър, по-агресивен и спечели", допълни той.

Показателна за по-активната игра на Вердаско беше статистиката. Победителят записа 90 печеливши удара срещу едва 37 на Рафа, въпреки че и броят на непредизвиканите грешки на Вердаско беше доста по-голям - 91 срещу 38.

"За мен е доста тежко, че допуснах тази загуба. Играех добре от началото на сезона, работих здраво по време на подготовката, тренирах сериозно. Трудно е да приемеш, когато идваш на голям турнир и си тръгнеш толкова рано. Направих всичко, за да съм подготвен, но днес просто не беше моят ден".

"Не мога да направя нищо повече от това, освен да продължавам да тренирам по същия начин, по който в последните 4-5 месеца. Знам, че мога да се представя далеч по-добре в сравнение с днес", допълни Надал, който отпадна едва за втори път в кариерата си в първи кръг на турнир от Големия шлем след "Уимбълдън" през 2013 година.