Четирикратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за рекорден 12-и път за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 3 Федерер се наложи над шестия в схемата Томаш Бердих (Чехия) със 7:6(4), 6:2, 6:4 след 2:16 часа игра.

Така 34-годишният швейцарец постави и още два рекорда, като записа 80-а победа в Мелбърн и достигна до общо 39-и полуфинал в турнирите от Големия шлем, от които има също рекордните 17 титли.

Федерер спечели със 7:4 точки в тайбрека оспорвания първи сет, който продължи почти час.

Той нанесе нов удар с пробив в началото на втората част, а след това отново спечели подаването на Бердих в седмия гейм по пътя си към успеха и във втория сет.

В третата част чехът поведе с 2:0, но Федерер бързо изравни, след което успя да пробие отново за 5:4 и затвори мача при собственото си подаване с ефектен смаш на мрежата. 

"Доволен съм. Бердих ми е създавал проблеми през годините. Той отличен тенисист и те кара да играеш по-добре. Наслаждавах се на мача. Играх добре, бях агресивен и разнообразен", коментира Федерер, който пласира 48 печеливши удара срещу 27 на съперника.

За място на финала швейцарецът очаква победителя от двубоя между защитаващия титлата си и номер 1 в света Новак Джокович (Сърбия) и Кей Нишикори (Япония), които играят по-късно днес.