Защитаващата титлата си Серина Уилямс се класира за финал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставената под номер 1 Уилямс победи категорично четвъртата в схемата Агниешка Радванска (Полша) с 6:0, 6:4 за 64 минути.

Така Уилямс за седми път в кариерата си се класира за финала на турнира. Тя има шест титли - през 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 и 2015 година. Ако победи в събота американката ще спечели 22-ата си титла от Големия Шлем и ще се изравни с легендарната Щефи Граф.

Уилямс взе първия сет след само 20 минути. Във втората част тя поведе с 3:1, но Радванска изравни. В деветия гейм американката направи пробив, след което затвори мача с гейм на нула. 

"Наистина съм развълнувана, че отново съм на финал тук. Чувствам, че в момента играя по най-добрия начин", заяви американката.

На финала Уилямс ще срещне германката Ангелик Кербер, която отстрани Йохана Конта (Великобритания) със 7:5, 6:2 за 82 минути. Кербер за пръв път в кариерата си достига до финал на турнир от Големия Шлем. Тя е първата германка, която ще играе в спора за трофея в Мелбърн след Анке Хубер през 1996 година.

Конта пък е първата представителка на Великобритания, която се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия за последните 39 години. Кербер направи пробив за 6:5 в първия сет, а във втората част взе аванс с 4:1 и до края нямаше проблеми.

Уилямс има пет победи в шест мача срещу Кербер. "Това е наистина специален момент за мен. Ще се опитам да дам най-доброто от себе си на корта", каза 28-годишната германка.