Седмата поставена в основната схема на Australian Open Анджелик Кербер направи сензация, побеждавайки фаворитката и шампионка от миналата година Серина Уилямс с 6:4, 3:6, 6:4 на финала в Мелбърн.

Галерия

Срещата започна по великолепен начин за германката, която осъществи пробив още в третия гейм, показвайки стабилна игра от дъното на корта. Уилямс върна пробива в шестия гейм, но още при следващото си подаване се пречупи и Кербер отново излезе напред.

В началото на изключително важния десети гейм Серина натисна и натика противничката си извън корта, но сбърка лесна топка на мрежата, за да направи цяла поредица от грешки след това. Анджелик стигна до три сетбола и реализира първия от тях, след като американката отново прати топката в мрежата - 6:4!

Съперничките продължиха да си нанасят тежки удари в началото на втория сет, но в четвъртия гейм Серина осъществи пробив, който затвърди. Анджелик беше опряна до стената при 0-30 и 2:5 на свой сервис, но влезе в поредица от четири поредни точки и оцеля.

Американката трябваше да печели сета на свой сервис и започна великолепно, вкарвайки мощни удари при начален удар. Тя стигна до два сетбола и реализира първия от тях, след като противничката й намери мрежата с форхенда си.

Във втория гейм на третия сет Кербер стигна до цели три възможности за пробив, а разиграването при 0-30 беше фантастично. Германката спаси невероятно топки, отбранявайки се на моменти извън корта, за да завърши по правата. Тя се възползва още от първата си възможност и проби на нула - 2:0!

Малко по-късно обаче Кербер допусна връщане на пробива, но стигна до две точки за пробив в шестия гейм. Американката ги отрази след продължително подготвена атака и ас, но беше размината по правата. Продължилият 12 минути гейм все пак беше спечелен от Анджелик, която реализира петата си възможност за пробив!

Поставената под №7 в основната схема продължи да играе по превъзходен начин и след като спечели подаването си, дръпна с 5:2 гейма, докосвайки сензацията. Нейната съперничка изпита леки трудности на своя сервис-гейм, но при 30-30 показа характер и намали пасива си.

Сервирайки в най-важния гейм в кариерата си, Анджелик започна леко сковано и загуби първите две точки. Размяна на невероятни диагонали донесоха две точки за пробив на Серина и тя се възползва от втората от тях, пласирайки изключително дълбок ретур - 4:5!

Десетият гейм започна с две грешки на Уилямс, която пращаше топката в мрежата и Анджелик се доближи на две точки от най-големия си триумф. Ас и фантастична точка от бекхенд по диагонала дадоха глътка въздух на тъмнокожата тенисистка и тя стигна до геймбол, но беше отказана с мощен форхенд по правата.

Серина загуби последвалото разиграване, пращайки топката в мрежата и Кербер стигна до мачбол! Уилямс излезе на мрежата при следващото разиграване, но прати топката в аут и загуби мача с 4:6, 6:3, 4:6.

Кербер печели титла от Големия Шлем за първи път в кариерата си, след като до момента нямаше и нито един достигнат финал в Голямата четворка. Уилямс пък пропусна възможността да се изравни с Щефи Граф (Германия), която има 22 титли от Шлема.

Куриозното е, че Кербер беше пред отпадане още в първи кръг на турнира, когато спаси мачбол срещу японката Мисаки Дои, за да спечели в три сета.

"Когато играех мача си от първия кръг, единият ми крак си стоеше в самолета за Германия. Възползвах се от добрите си моменти в предишните двубои и в този срещу Серина, а спечелването на титлата в Мелбърн е сбъдната мечта за мен. Сега вече мога да се представям като шампион от турнир за Големия шлем. Пълна лудост!", каза развълнуваната германка при награждаването.