В тениса все повече засмърдява на тото далавери. Британският вестник „Гардиън” направи нови скандални разкрития за схемите на корта, около които се шуми повече от месец. Според авторитетното издание съдии са манипулирали резултатите на мачове. Оказва се, че преди време двама арбитри са били отстранени от тениса. Други четирима са заплашени да бъдат извадени от спорта доживот.

Още по-скандалното в случая е, че въпросните наказания са били пазени в тайна. Съдиите са от Казахстан, Турция и Украйна, а обвиненията срещу тях са, че са взимали рушвети срещу манипулирането на резултати от тенис мачове.

Казахстанецът Кирил Парфьонов е уличен, че е навивал и други свои колеги да правят схемата в услуга на синдикат за нелегални залози. Хърватинът Денис Питнер редовно е залагал масово на тенис мачове в една от онлайн букмейкърските компании.

Каква точно е цялата схема?

Тънката подробност е, че не става дума за съдиите на корта, които гледат къде в полето пада топката. Става дума за реферите, отговарящи за компютърната система.

Въпросните съдии са манипулирали софтуера за показване на резултата в реално време, на базата който букмейкърите предлагат залози на живо. По този начин са давали възможност на свои хора да залагат на коефициенти за вече изиграни точки.

През 2012 г.  световната асоциация в тениса (ITF), подписва договор за 70 милиона долара с компанията Sportradar за осигуряване на резултати на живо от всяко кътче на света дори за най-мижавите тенис турнири. Така букмейкърите пускат пазар за залози в реално време - за всеки сет, гейм и дори точка.

По силата на договора със Sportradar реферите, отговорни за компютърната система, са длъжен веднага да обновява информацията за развоя на срещата. Те са снабдени с таблет, на който е с инсталиран специален софтуер, за препращат моментално информацията към букмейкърите.

Оказва се обаче, че "хванатите" съдии са забавяли сигнал с над 60 секунди това. Напълно достатъчно време за хора на корта или такива, които са получавали по-бърза информация, да сложат залог на това кой тенисист печели всяка една точка и така да се гушат с пари.