Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби в първия кръг на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд с награден фонд 5,72 милиона евро и ще изпадне от топ 30 на световната ранглиста за първи път след почти три години.

24-годишният хасковлия претърпя поражение от участващия "уайлд кард" представител на домакините Пабло Кареньо Буста с 6:7(3), 3:6 след 101 минути игра.

Испанецът, който в неделя загуби финала на турнира в Ещорил, проби за 5:4 и сервираше за първия сет, но Димитров успя незабавно да върне пробива. В последвалия тайбрек, обаче, 28-ият в света българин допусна изоставане от 1:4 точки и не успя да навакса.

Във втората част Кареньо Буста, 46-и в класацията на АТП, набързо дръпна с 3:0. При 3:5 хасковлията имаше три възможности за връщане на пробива, но не се възползва и испанецът затвори мача с втория си шанс.

Димитров завърши двубоя с 26 печеливши удара срещу 22 на съперника, но направи и 25 непредизвикани грешки, докато Буста допусна едва 17.

Българинът достигна до четвъртфиналите на турнира през миналия сезон, а ранното му отпадане днес означава, че той ще загуби мястото си в топ 30 на световната ранглиста за първи път от юли 2013 година, като в понеделник ще запише и най-слабото си класиране от края на март същата година, когато беше 35-и в света.