Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова постигна една от най-големите победи в кариерата си, елиминирайки световната №2 Агниешка Радванска с 2:6, 6:3, 6:3 в епичен мач от осминафиналите на Ролан Гарос.

Българката започна днешното доиграване от много трудна изходна позиция, изоставайки с 2:6 и 0:3 гейма във втората част, но влезе във фантастична серия и спечели втория сет с 6:3.

Прекрасната поредица на Цвети продължи и тя набързо дръпна с 4:0 гейма в решителния трети сет, макар да имаше леки трудности в първия си сервис гейм. Впечатляващото е, че Пиронкова проби на нула в четвъртия гейм.

Все пак полякинята сложи край на черната си серия от 10 поредни загубени гейма, осъществявайки пробив за 1:4, след което взе подаването си.

Цвети показа характер и отговори на предизвикателството, спечелвайки подаването си за 5:2 в своя полза, макар да изоставаше с 0-30. Радванска спечели подаването си, но малко по-късно българката стигна до два мачбола, за да реализира втория от тях.

Така Пиронкова достига до четвъртфиналите на Ролан Гарос за първи път в кариерата си. Там нейна съперничка ще бъде финалистката от 2010 година Саманта Стаусър.