Защитаващият титлата си Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Водачът в схемата Джокович преодоля физически проблеми заради болки в дясната китка и елиминира поляка Йежи Янович с 6:3, 5:7, 6:2, 6:1 след малко повече от два часа и половина игра.

Сърбинът спечели Откритите първенства на Австралия и Франция през този сезон, но в последствие отпадна в третия кръг на "Уимбълдън" и на старта на Олимпийския турнир в Рио де Жанейро в началото на месеца. 

На няколко пъти по време на мача Джокович правеше гримаси от болка след удари от форхенд, а първият му сервис едва достигаше 150 км/ч.

"Имаше периоди, в които не се чувствах на 100 процента. Не искам да говоря за това сега. Мисля мач за мач. Доволен съм, че въпреки всички обстоятелства, стигна до победата", коментира сърбинът.

Янович, бивш номер 14 в света, който в момента е извън топ 200 заради контузии, опита да бъде агресивен. Той направи 41 печеливши удара срещу 34 на сърбина, но и допусна значително повече непредизвикани грешки - 59 срещу само 18 на Джокович.

"Като цяло нивото на играта ми беше добро", заяви сърбинът, който във втория кръг ще срещне Иржи Весели, спечелил петсетов трилър срещу индийския квалификант Сакет Минени.
Двукратният шампион Рафаел Надал (Испания) също започна с успех.

Четвъртият в схемата Надал нямаше особени проблеми срещу Денис Истомин (Узбекистан) при победата с 6:1, 6:4, 6:2.

"Мисля, че играх солидно през повечето време. Имах един труден период в средата на втория сет, но го преодолях. Той е опасен играч, противопоставяше ми се добре и затова съм много доволен, че спечелих в три сета", коментира испанецът, който спечели олимпийската титла на двойки преди две седмици в Рио. 

Във втория кръг той ще срещне италианеца Андреас Сепи.

Номер 5 в схемата Милош Раонич (Канада) наниза 15 аса и завърши с 41 печеливши удара при успеха над германеца Дъстин Браун със 7:5, 6:3, 6:4.

Раонич, който единствено в Ню Йорк не е достигал до четвъртфиналите от турнирите от Шлема, очаква мач срещу представителя на домакините Райън Харисън. 
Шампионът от 2014 година Марин Чилич (Хърватия) също продължава напред.

Поставеният под номер 7 Чилич стартира с успех над бразилеца Рожерио Дутра Силва с 6:4, 7:5, 6:1 след почти два часа игра.

Хърватинът навакса изоставане от 1:3 гейма по пътя си към успеха в първата част, а във втората пропила аванс от 3:0, но все пак стигна до нов пробив в 12-ия гейм, за да вземе и втория сет.
След това Чилич тотално доминираше и не даде шансове на съпeрника.

Хърватинът завърши с 12 аса, но най-голямата разлика беше в непредизвиканите грешки, при които Дутра Силва направи 42, докато Чилич завърши с 24.
Чилич ще играе срещу Сергей Стаховский (Украйна) във втория кръг.

Кайл Едмънд (Великобритания) поднесе най-сериозната изненада в първия ден на турнира, след като елиминира на старта 13-ия в схемата и миналогодишен четвъртфиналист Ришар Гаске (Франция) с 6:2, 6:2, 6:3 след 100 минути на корта.

21-годишният дебютант в основната схема Едмънд пласира 10 аса и записа общо 40 печеливши удара срещу само 13 на Гаске, който имаше шанс да се върне в мача, след като взе аванс от 3:1 гейма в третия сет, но до края британецът доминираше.

"Не знам дали въобще можех да играя по-лошо", коментира след двубоя разочарованият Гаске.

Друг от поставените - номер 28 Мартин Клижан (Словакия), също отпадна в първия кръг след поражение от 34-годишния руски ветеран Михаил Южний.

Южний, полуфиналист от 2006 година, стигна до категоричен успех с 6:2, 6:1, 6:1 за 110 минути.