Олимпийската шампионка Моника Пуиг (Пуерто Рико) отпадна изненадващо в първия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.

Поставената под номер 32 загуби от китайката Сайсай Чжън с 4:6, 2:6.

22-годишната Пуиг, който преди две седмици сензационно спечели титлата на Игрите в Рио 2016 и донесе първо олимпийско злато в историята на Пуерто Рико, започна добре мача и поведе с 4:1, но след това загуби 10 от следващите 11 гейма и това се оказа решаващо.

"За мен ролята на фаворитка е нова и това оказа влияние. Не съм била в такава ситуация, но трябва да започна да свиквам. Все още съм млада и е нормално да имам възходи и спадове. Много преди мен са правили същото", коментира Пуиг. 

Шампионката от "Ролан Гарос" Гарбине Мугуруса (Испания) също имаше трудно начало.

Третата в схемата Мугуруса загуби първия сет срещу белгийската квалификантка Елизе Мертенс с 2:6, но след това все пак стигна до обрат след 6:0, 6:3 срещу 137-ата в света съперничка.

"Условията тук за много различни в сравнение с останалите турнири от Шлема. Има повече шум от трибуните, винаги е много добро и влажно. Смятам, че се нуждая от чудо, за да стигна до финала", каза Мугуруса, която във втория кръг ще играе срещу Анастасия Севастова от Латвия.

Поставената под номер 2 Анжелик Кербер (Германия) също продължава напред.

Кербер се нуждаеше от само 33 минути, за да елиминира словенката Полона Херцог, която се отказа при 0:6, 0:1 заради мускулни крампи.

Германката се стреми към трети финал в турнирите от Големия шлем на годината, след като спечели Откритото първенство на САЩ и загуби мача за трофея на "Уимбълдън".

Миналогодишната вицешампионка Роберта Винчи пък започна с лесен успех.

Седмата в схемата Винчи се справи с 6:2, 6:4 с германката Ана-Лена Фрийдзам.

Четвъртфиналистката от миналия сезон и номер 14 в схемата Петра Квитова (Чехия) достигна до втория кръг след 7:5, 6:3 срещу Елена Остапенко (Латвия). Квитова навакса ранно изоставане от 0:3, а след 3:5 взе осем от следващите девет гейма по пътя си към успеха.

Следващата съперничка на чехкинята ще бъде Чагла Буюкакчай от Турция, който победи Ирина Фалкони (САЩ) с 6:2, 6:1

Бившата водачка в световната ранглиста и двукратна вицешампионка в Ню Йорк от 2009 и 2014 година, Каролине Возняцки (Дания) преодоля трудно начало и победи представителката на домакините Тейлър Таунзенд с 4:6, 6:3, 6:4 след почти два часа и четвърт игра, за да запише първи успех за сезона в турнирите от Големия шлем.

Возняцки загуби първия сет от 20-годишната квалификантка Таунзенд, но във втория започна с ранен пробив и заради преднината си, за да изравни резултата.

В третата част тя проби за 5:4, след което затвори мача при собственото си подаване.

Поставената под номер 24 швейцарка Белинда Бенчич също се поизмъчи на старта.

Четвъртфиналистката от 2014 година Бенчич все пак обърна друга американка Саманта Крофърд с 6:7(6), 6:3, 6:4 и продължава напред.

Японката Мизаки Дои пък отпадна първа от поставените. Номер 30 Дои загуби от Карина Витхьофт (Германия) с 4:6, 1:6.

В мача между двете бивши шампионки в турнирите от Шлема поставената под номер 9 Светлана Кузнецова отнесе италианката Франческа Скиавоне с 6:1, 6:2.