Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова отпадна от втория кръг на US Open, след като загуби с 2:6, 6:5, 2:6 поставената под номер 13 в основната схема Джоана Конта. Великобританката получи контузия, но успя да се вдигне на крака и спечели мача.

Двубоят започна ужасно за Пиронкова, която допусна пробив още при първото си подаване. Конта продължи тотално да доминира на корта и предреши всичко в петия гейм. Тогава тя реализира нов пробив на нула и в крайна сметка затвори първата част с 6:2.

След почивката двете изиграха няколко равностойни гейма преди Конта да пробие първа за 3:2. Този път Пиронкова реагира на ниво и веднага реализира рибрейк за 3:3. При 6:5 Пиронкова пропусна три сетбола, след което Конта почти припадна на корта заради жегата и влажността. Тя веднага получи медицинска помощ и в крайна сметка успя да продължи мача. Джоана обаче направи двойна грешка веднага след това и загуби втория сет. Самата Конта заяви на лекарите, че зрението й се е замъглило и кръвното й се е вдигнало.

Въпреки проблемите Конта се завърна повече от успешно в третия сет. Тя проби Пиронкова още в първия гейм след паузата и след това затвърди за 2:0. До края тя много умело съкращаваше максимално разиграванията с множество къси топки. Британката проби пак за 5:2 и нямаше проблеми да приключи битката.

Следващата съперничка на Конта ще бъде 24-ата поставена Белинда Бенчич. Швейцарката победи убедително Андреа Петкович с 6:3, 6:2. Бенчич води с 2:1 победи в преките им срещи досега.

С достигането си до втори кръг Пиронкова спечели 70 точки за световната ранглиста. Очаква се това да й донесе прогрес с около десет места в световната ранглиста, където в момента се намира под №71.