Испанският тенисист Рафаел Надал призна, че е употребявал забранени от световната антидопингова агенция (УАДА) вещества, но само след изрично разрешение и с терапевтични цели.

Името на бившият световен номер 1 намери място в поредния списък на руските хакери „Fancy Bears“, които преди седмица успяха да пробият защитата на УАДА и започнаха да публикуват медицинските файлове на спортисти, на които е била разрешена употребата на известни количества от забранени вещества.

Според документите, Надал е употребявал „бетаметазон“ (б.р. – използва се за локално лечение на екземи) през 2009 г. и „тетракозактид“ (стимулира производството на стероидни хормони) през 2012 г.

„Ако помолиш за разрешение и го получиш, тогава не взимаш забранени субстанции“, коментира Надал пред испански медии, цитирани от вестник "Труд".

„Това не би трябвало да е новина. Когато поискаш нещо с лечебна цел и го получиш, това не е допинг. Всички тези неща са с ясни правила и когато получиш разрешение, не правиш нищо нелегално. Антидопинговата система е възможно най-добрата. Вярвам на 100% в УАДА, че поддържа всички спортисти „чисти“ и аз съм определено съм в тази графа. Никога не съм взимал нещо, което да подобри представянето ми. Никога. Ако съм приемал тези вещества, то е било, за да помогнат в лечението на коляното ми. В професионалния тур има доста хора с астма, които приемат „вентолин“, а той също е забранен. Има много субстанции, които са забранени, но ако получиш разрешение, можеш да ги ползваш. Точка.“