Григор Димитров не успя да спечели трофея от турнира в Пекин, след като на финала загуби от британеца и свой добър приятел Анди Мъри с 4:6, 6:7(2).

Това бе трети мач за двамата през тази календарна година и трета победа за британеца на който в последно време му върви срещу нашето момче. Двамата имат вече 11 двубоя помежду си, а статистиката показва превъзходство на Анди с 8 победи и 3 загуби.

Трофеят е пети за Анди през сезона, след като по-рано през кампанията той спечели титлите в Куинс, Уимбълдън и Рим, както и трофея от Игрите в Рио, макар че за него не се дават точки, за ранглистата.

Освен това Анди за пръв път от 2014 година триумфира на азиатска земя, след като тогава спечели турнира в Шънджън, който също бе на твърда настилка.

Финалът пък е трети за Гришо през този сезон и трети загубен. Българинът няма спечелена титла от 2014 година. Като цяло световният номер 2 показа по-добър тенис в този мач и заслужено спечели.

Въпреки поражението, Димитров от утре ще прогресира с две места в световната ранглиста до 18-ата позиция, което ще бъде най-доброто му класиране от 30 август 2015 година, когато беше 17-и.


Първият сет започна по възможно най-лошия начин за нашето момче и той допусна пробив още в първия гейм. Димитров направи две двойни грешки при подаването си и Мъри успя да се възползва от колебливите му изяви в началото на срещата, за да пробие.

Последва затвърждаване на пробива от страна на шотландеца, а в третия гейм Григор трябваше да обръща резултата при подаването си от 0:30 до 40:30, а след това геймът мина и през дюс, за да може в крайна сметка хасковлията да го спечели.

В шестия гейм българинът получи шанс за връщане на пробива, но ретурът му от форхенд излезе малко в аут и Мъри си взе подаването. В тилдановия гейм Гришо видя доста зор и се отърва от нов пробив, като в крайна сметка се измъкна и остави дистанцията в сета от един пробив.

За негово съжаление Мъри не му даде шансове до края на частта и спечели първия сет, след като удържа пробива си аванс.

Вторият сет започна отлично за Мъри. Британецът успя да опропасти две точки за пробив в третия гейм от него, но в петия осъществи така желания пробив и поведе с 3:2 в геймовете. Не се виждаше изход за Димитров, но в десетия гейм, когато Мъри сервираше за затваряне на мача, българинът проби на нула

Той спечели ключова първа точка при много дълго разиграване, а след това се възползва от неубедителна игра на британеца, който по доста нелеп начин сдаде точката при 0:40, като при опит за воле прати топката в аут и се стигна до тайбрек.

Той започна с лека грешка от бекхенд на Григор, но равенството бе възстановено след отлична акция към мрежата. Удар с рамката на ракетата обаче доведе до нов аванс за британеца – 3:1.

После Димитров опита да намери линията с форхенд по правата в следващото разиграване, но изпусна със сантиметри и се стигна до нов минипробив и 4:1 за Мъри.

Хасковлията навакса единия минибрейк с нова атака и качествено бекхенд воле, а смяната на полетата дойде при 4:2 точки за световния №2.

След това шотландецът успя да вземе втората точка на свой сервис, с което поведе с 5:2.

Григор избърза в следващото разиграване и при 6:2 Мъри получи четири мачбола. Поредният пресилен форхенд от Димитров сложи точка на спора след около два часа битка.