$72 хил. С точно толкова нарасна банковата сметка на най-успешния български тенисист в историята Григор Димитров, който завоюва първото си отличие от 2014 насам, пише Bloomberg TV Bulgaria. Титлата в австралийския град Бризбън е пета в кариерата на българина и бе достигната след 6:2, 2:6, 6:3 над японеца Кей Нишикори.

Отличието в Бризбън донесе на Григор и 250 точки за световната ранглиста на сингъл при мъжете на ATP. По пътя към титлата той надделя над трима състезатели от топ 10 в света, след като преди Нишикори елиминира още Доминийк Тийм и Милош Раонич.

Турнирът в Бризбън е своеобразна подготовка за второто най-високото откъм парична награда състезание за мъже в света – Australia Open. През тази година общият награден фонд на турнира ще в размер на $31,1 млн., като победителите при мъжете и жените ще разделят по $2,73 млн.

Най-голям награден фонд при мъжете и жените продължава да има US Open. Победителите в Ню Йорк разделят по $3,5 млн., а общият награден фонд е в размер на $46,3 млн.