Шампионът от Откритото първенство на Австралия за 2014 година Стан Вавринка се класира за четвъртфиналите в тазгодишното издание, след като се наложи със 7:6(2), 7:6(4), 7:6(4) над италианеца Андреас Сепи.

Срещата започна лошо за поставения под номер 4 в основната схема швейцарец, който допусна пробив още в първия гейм. Въпреки това Вавринка бързо намери ритъма в играта си и в шестия гейм реализира на свой ред пробив. В тайбрека на първия сет Вавринка бе безупречен и спечели със 7:2 точки.

Втората част премина още по-равностойно, като и Вавринка, и Сепи печелеха подаванията си. В 11-ия гейм Вавринка имаше три възможности за пробив, но и трите бяха отразени от италианския му опонент. В тайбрека Сепи допусна да загуби сервиса си при 4:4 точки и сетът отново отиде на сметката на Вавринка.

Третият сет бе най-драматичен. Сепи, номер 89 в ранглистата на АТП, проби в 11-ия гейм, а в 12-ия дори имаше точка за спечелване на сета на свой сервис, но пропусна да я реализира. Така се стигна до тайбрек, в който Вавринка отново се оказа краен победител.

В друг двубой при мъжете французинът Жо-Вилфрид Цонга спечели след почти три часа игра с 6:7(4), 6:2, 6:4, 6:4 срещу британеца Даниел Еванс.

Първият сет се реши в тайбрек в полза на Еванс, но още в началото на втория Цонга, финалист в Мелбърн през 2008 година, наложи много сериозен натиск. В първия гейм Еванс спаси пет точки за пробив, но при шестата не успя и Цонга поведе с 1:0.

В третия гейм французинът направи нов пробив, този път на нула. В следващия гейм Еванс даде най-доброто от себе си, стигна до три точки за връщане на един от пробивите, но не успя да реализира нито една от възможностите си, което улесни значително Цонга.

В третия и четвъртия сет французинът реализира ранни пробиви и със стабилна игра на собствен сервис се класира за следващия кръг. Там негов съперник ще бъде Стан Вавринка.