Григор Димитров успя да достигне до 1/4-финалите на Откритото първенство на Австралия, след като надви узбека Денис Истомин след 2:6, 7:6(2), 6;2, 6:1.

Така на практика българина елиминира палача на Новак Джокович от надпреварата и по този начин сложи край на приказката му. С класирането си за следващата фаза пък спокойно може да се каже, че хасковлията вече е слаган дори в сметките за спечелването на турнира след отпадането на Джокера и Мъри. 

Следващият противник на нашенеца е белгиецът Давид Гофен, който е 11-и в световната ранглиста. Той елиминира австриеца Доминик Тийм с 3:1 сета след обрат. 

Двамата имат един мач на ниво ATP и той бе на US Open през 2014 година, когато Григор достигна до успеха в четири сета.

Достигането на нашето момче на тази фаза е за втори път в кариерата му, след като той го направи и през 2014 година. 
 


Първият сет започна равностойно и двамата си взеха без проблеми геймовете до 2:2, но след това Истомин заигра онзи тенис с който победи Новак Джокович и разнищи нашето момче в следващите геймове.

Пробивът стана факт в шестия гейм и с него узбекът достигна до аванс от 4:2 в резултата при геймовете. Той имаше аванс от 0:40 при сервис на българина. Григор спаси първите две точки за пробив, но след това сбърка елементарен форхенд на празен корт и така подари пробива на противника си.

Последваха сериозни смущения в играта на българина и той бе пробит и в осмия гейм. Нашето момче допусна узбекът да достигне до нова точка за пробив и си предаде подаването с форхенд в мрежата. 

Вторият сет бе изключително равностоен и двамата си взимаха подаванията, макар че нашето момче трябваше да се измъква от 0:30 във втория гейм от него, но все пак си взе подаването.

При 5:5 Григор стигна до първата си точка за пробив в мача, но тя бе спасена от узбека с ас. Последва и нова точка за пробив на българина след двойна грешка на узбека, но в крайна сметка Денис успя да си вземе подаването.

След като и Гришо си спечели сервис гейма се стигна до тайбрек. В него българинът спечели убедително със 7:2 точки и така изравни сетовете. 

Истомин получи проблем с контузия след втория сет и това повлия на играта му. Така нашето момче успя да пробие във втория гейм на третия сет и след това затвърди пробива, за да поведе с 3:0. 

Последва раздвижване на узбека, но в петия гейм той стигна до точка за връщане на пробива, но с ефектен ас нашето момче я неутрализира.

При 5:2 Григор достигна до два сетбола при сервис на противника. След пресилен ретур първият бе спасен, но след дълго разиграване хасковлията проби за втори път и си спечели сета. 

Tретият сет започна отлично за българина и той достигна до три шанса за пробив още във втория гейм след три непредизвикани грешки на Истомин. След четвърта поредна непредизвикана грешка нашето момче проби, а след това затвърди пробива и поведе с 3:0 при геймовете. 

Димитров проби и в шестия гейм за 5:1, а след това си взе с лекота подаването и така си извоюва успеха.