Малко след края на осминафиналния мач между Григор Димитров и Денис Истомин на Откритото първенство на Австралия по тенис експертът на "Евроспорт" Матс Виландер направи коментар за представянето на българина до момента и очакванията към него за предстоящия мач срещу Давид Гофен. 

"Беше ли добро представяне? И да, и не. В първия сет Григор Димитров игра ужасно, докато Денис Истомин игра по начина, по който играе всеки път. Във втория сет Димитров подобри играта си и успя да спечели сета, a след това Денис получи контузия, което допринесе за отпадането му от турнира", коментира Виландер, който три пъти е триумфирал в Мелбърн. 

"Каква увереност дава тази победа на Григор? Мисля, че той придоби достатъчно увереност след победата си над Ришар Гаске, както и след спечелването на втория сет днес. Това е неговият шанс, наистина. Давид Гофен на четвъртфинал - каква възможност само. В интерес на истината, това е страхотна възможност и за двамата да се класират на полуфинал в турнир от Големия шлем. Бих казал, че Григор има по-големи шансове. Мисля, че той е променил цялостното си поведение, играта му наподобява тази на топ тенисистите. Отношението му е положително и ако успее да усъвършенства докрай потенциала за перфектна игра в себе си, никога не се знае, може този сезон да е неговият", каза още той.


Виландер смята, че срещата на Димитров срещу Гофен може да се окаже решителна за амбициите на българина дори за титлата.  "Давид е като жива стена. Топката ще се връща обратно. Той е много бърз и Григор може да го атакува с определени действия, но не може да го атакува по един и същи начин всеки път. Ще трябва да варира атаките, а това е тестът за Григор Димитров. Ако успее да победи Гофен, Григор Димитров може да стане шампион на Откритото първенство на Австралия. Григор ще трябва да го бие с физика или чрез сервис, защото Гофен няма силен сервис. Или просто да разнообрази стратегията си по начин, че Гофен да не знае какво да прави и ударите му да станат неефективни. Според мен това е най-големият тест за Григор. За Григор не е проблем да излезе и да изиграе пет сета срещу някого като Рафа Надал и да загуби, но в този мач той трябва да победи", каза Виландер. 

"Григор спечели турнира в Бризбън, затова всички очакваме много от него. Обикновено се очаква повече от играчи, които се представят добре на подгряващите турнири преди Големия шлем. И те обикновено се представят по-добре. Тази нагласа е останала от миналото и не можем да я игнорираме, защото Григор Димитров е чудесно момче - изглежда добре, удоволствие е да го гледаш. Даваш му ракета и получаваш нещо, което тениса не е виждал. Няма втори Григор Димитров. Всички искаме да се представи добре. Тенисът иска той да се представи добре. Всички искаме бекхенда с една ръка да оцелее и това може да се случи само, ако тенисистите, които го изпълняват, имат успех. Григор има страхотно отношение и е необходимо само да обедини всичко в едно.  Григор Димитров съчетава толкова много добри качества в себе си, трябва само да разбере как да ги използва. Той трябва да знае кой удар за коя ситуация е най-подходящ", допълни Виландер.