Григор Димитров постигна нова страхотна победа на Откритото първенство на Австралия, след като срази 11-ия в света белгиец Давид Гофен след 6:3, 6:2, 6:4. 

Това бе на практика петата победа на нашето момче срещу този противник, който обаче в момента е един от най-коварните опоненти, които може да ти се паднат в мъжкия тенис. 

С този успех Григор се класира за първи път в своята кариера на 1/2-финал в Мелбърн, където ще срещне победителя от сблъсъка между Рафаел Надал и Милош Раонич. 

Не може да не се отбележи, че нашенецът надигра своя противник по всички параграфи и дори при повече късмет успехът му в геймовете можеше да бъде по-убедителен. 

С класирането си за следващата фаза на турнира нашето момче определено може да бъде поставяно в сметките за спечелване на титлата. Още повече, че вече ги няма Мъри и Новак. 


Първият сет започна по безупречен начин за Григор и българинът набързо поведе с 3:0 в геймовете, след като проби във втория гейм първото подаване на белгиеца.

След двойна грешка и прекрасен ретур на хасковлията Давид изоставаше с 15:40 на своето подаване, а след това удари форхенд с рамката на ракетата и така пробивът за нашето момче бе факт.

Все пак обаче противникът на Димитров се окопити и в петия гейм успя да върне пробива. Той достигна до общо четири шанса да пробие и се възползва от четвъртия след колеблива игра на хасковлията. 

Нашенецът обаче не се предаде и стигна до нов пробив аванс за 5:3. Той достигна до общо четири точки за пробив и след хубаво и дълго разиграване си заслужи пробива. 

След това успя да си вземе най-важния гейм - за спечеването на сета, макар че му се наложи да спасява и точка за пробив в него. По този начин поведе със сет аванс.

Вторият сет започна шеметно и двамата си размениха по един пробив. Първо Григор проби, а след това Гофен веднага направи рибрейк.

В третия гейм обаче хасковлията отново дръпна с пробив, след като с двойна грешка Давид му даде пореден шанс за точка, за пробив. След това българинът бе безупречен. 

През следващите геймове доминацията на българина бе очевидна, а в седмия гейм той достигна и до нов пробив за 5:2.

Григор стигна до два шанса да пробие и на практика белгиецът бе безпомощен и сдаде подаването си. След това родният тенисист си затвърди и втория пробив и така увеличи аванса в сетовете на 2:0.

Третият сет отново започна силно за нашето момче и Григор пропусна точка за пробив в третия гейм. Все пак обаче той достигна до още две в петия гейм, но след два хубави сервиса Гофен ги неутрализира. 

В тилдановия седми гейм Гофен имаше аванс от 40:15 на подаването си, но Гришо стигна до равенство и след това принуди белгиеца след подсечен бекхенд да направи груба грешка и да прати топката в мрежата. И още при първата си възможност за пробив в този гейм българинът я реализира, след като ръката на противника му трепна при дълго разиграване. 

Нашето момче си затвърди пробива за 5:3, а след това стигна до два мачбола при сервиса на Гофен. С кански мъки обаче белгиецът успя да си вземе подаването. В следващия гейм Григор не сгреши и така спечели и самия мач.