Роджър Федерер се класира за финала на Откритото първенство по тенис на Австралия. Поставеният под номер 17 швейцарец победи трудно своя сънародник и поставен под номер 4 в схемата Стан Вавринка в пет сета със 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3 за повече от три часа. 

Федерер, който е 17-кратен шампион от турнирите от "Големия шлем", не е печелил титлата в Мелбърн от 2010 година, а през последните шест месеца лекува контузия. 

Федерер постигна пробив в 12-ия гейм на първата част и победи трудно със 7:5, след което спечели подаването на Вавринка в шестия гейм на втората част, за да поведе с 2:0 след 6:3.

Стан Вавринка се върна в мача с категоричното 6:1 само за 26 минути в третия сет, а след това дори изравни след пробив в деветия гейм на четвъртата част при крайното 6:4.

Роджър Федерер отново проби началния удар на своя съперник в шестия гейм на петия сет, след което спечели подаването си и затвърди превъзходството си до края на срещата. Стан Вавринка е шампион от Откритото първенство на Австралия през 2014 година.

На финала в неделя швейцарецът ще играе срещу победителя от двубоя между Рафаел Надал (Испания) и Григор Димитров (България).

Това е първи финал от Големия Шлем за Федерер от 2015 година насам, като той става и вторият най-възрастен финалист в турнирите от Голямата четворка след Кен Розуел.