Серина Уилямс надцака своята сестра Винъс с 6:4, 6:4 на финала на Откритото първенство на Австралия и по този начин спечели своята 23-а титла от "Големия шлем" на сингъл. Това е неин 7-и трофей от турнира. Освен това е много сладък реванш за тенисистката, която през миналата година загуби финала на турнира от настоящата лидерка в световната ранглиста Ангелик Кербер.

Мощната американка така на практика започва годината по великолепен начин, след като 2016 бе година изпълнена с най-различни колебания за нея и тя дори загуби и първото си място в световната ранглиста.

След спечеления трофей Серина е само на победа от това да изравни рекорда на Маргарет Корт по брой спечелени трофей от Шлема. Това бе 28-а среща между двете сестри Уилямс и техен девети финал на подобен турнир. Освен това Серина вече има цели 7 победи на финали от "Големия шлем" срещу своята сестра. Общият баланс от победи за Серина е 17 срещу 11 за своята кака. 

Първият сет започна с размяна на по два пробива. Серина на два пъти повеждаше с пробив, но Винъс и в двата случая изравняваше. И така до 2:2 гейма. В тилдановия гейм по-малката сестра стигна до решителен пробив, а до края на сета двете си взимаха подаванията.

Вторият сет започна равностойно, но в третия гейм на Винъс и се наложи да спасява три точки за пробив. Решителният пробив отново падна във фаталния гейм номер 7, а до края нямаше повече пробиви. В крайна сметка по-малката Уилямс, която бе абсолютна фаворитка преди мача, спечели трофея.