Най-добрият български тенисист Григор Димитров удари Миша Зверев с 2:1 сета 6:7, 6:2, 6:4 и се класира за втория кръг на турнира в Ротердам.

Гришо пристигна в Ротердам след блестящо начало на сезона - две титли и полуфинал на Australian Open, като вече има 15 победи от 16 мача за годината.

Съперник на Гришо в следващия кръг на турнира ще бъде Денис Истомин от Узбекистан, когото нашият отстрани в откритото на Австралия. 

Надпреварата е от категория АТП 500 и се провежда в зала „Ахой” и е с награден фонд от 1,85 милиона евро.


25-годишният Димитров, 12-и в световната ранглиста, беше солиден на сервис в първия сет, но пропусна три възможности за пробив в шестия гейм. Така се стигна до табрейк, в който Зверев поведе с 5:1 точки. Хасковлията намали до 4:5, но след това 34-ият в класацията на АТП германец спечели двете си подавания, а с това и частта.

29-годишният Зверев, четвъртфиналист на Откритото първенство на Австралия през миналия месец, продължи с агресивния си стил сервис-мрежа. Димитров често пласираше печеливши ретури, но германецът някак си успяваше да се спаси.

Българинът пропусна още един шанс за пробив в третия гейм, но в петия той поведе с 40:0 и при петата си възможност в мача проби,. След това той реализира нов пробив, а в последствие затвори сета присобствен сервис с 6:2 с петия си пореден гейм.

В решителния трети сет Григор проби сервиса на съперника за 3:2, но Зверев веднага върна пробива и изравни - 3:3. Ключовият момент бе в седмия гейм, в който българинът отново направи пробив и след това спечели подаванията си и затвори мача с 6:4. 

С победата си над Зверев българинът спечели 24210 евро от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста. Във втория кръг ще играе срещу "щастливия губещ" от квалификациите Денис Истомин (Узбекистан), когото той победи преди три седмици с 2:6, 7:6(2), 6:2, 6:1 на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия.