Водачът в световната ранглиста Анди Мъри изненадващо отпадна във втория кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 7,9 милиона долара.

Мъри загуби първия си мач в надпреварата от канадския квалификант Вашек Поспишил с 4:6, 6:7(5).

Британецът, финалист в турнира през 2009 година, пропиля аванс от 4:2, след което загуби шест поредни гейма.

Така 129-ият в света Поспишил взе първия сет и поведе с 2:0 във втория, но Мъри бързо изравни и се стигна до тайбрек. В него канадецът поведе с 6:2 точки, но успя да реализира едва четвъртия си мачбол.

Поспишил беше много агресивен през цялата среща. Той излизаше на мрежата при всяка възможност, което му донесе успех.

"Знаех, че няма да бъде лесно. Играл съм с Анди четири пъти преди това и дори не бях печелил сет. Опитах различна тактика в сравнение с предишните ни срещи. Опитах се да го натискам при всяка възможност, излизах често на мрежата и се възползвал от добрите си волета. Сервисът ми също помогна. Този път някак си чувствах, че имам шансове да спечеля и успях", коментира Поспишил, който в третия кръг ще се изправи срещу друг квалификант Душан Лайович от Сърбия.

Италианецът Фабио Фонини също поднесе изненада, след като елиминира поставения под номер 7 Жо-Вилфрид Цонга (Франция) със 7:6(4), 3:6, 6:4.

Цонга пропусна сетбол при подаване на съперника в 12-ия гейм, след което в тайбрека загуби последните три разигравания, а с това и сета.

Във втората част той реализира пробиви в третия в деветия гейм, за да изравни, но в решаващия трети сет Фонини реализира ключов пробив за 5:4, след което затвори мача при собствен сервис.

"Доволен съм от представянето си. Беше доста топло, но аз обичам тези условия", заяви Фонини, който очаква Пабло Куевас (Уругвай) в третия кръг.

Номер 3 в схемата Стан Вавринка (Швейцария) нямаше особени проблеми срещу Паоло Лоренци (Италия) и спечели с 6:3, 6:4. Следващият му съперник ще бъде Филип Колшрайбер от Германия.

Десетият в схемата Гаел Монфис (Франция) преодоля кошмарен първи сет срещу квалификанта Дариан Кинг от Барбадос и стигна до победата с 3:6, 6:0, 6:1.

В третия кръг той ще срещне представителят на домакините Джон Иснър, който пласира 23 аса при успеха над Михаил Кукушкин (Казахстан) със 7:6(0), 7:6(6).

Миналогодишният полуфиналист и номер 11 в схемата Давид Гофен от Белгия се поизмъчи срещу руснака Карен Хачанов, но все пак стигна до победата с 6:4, 3:6, 6:3.