Рускинята Елена Веснина се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на силния турнир по тенис в Индиън Уелс с награден фонд 6,9 милиона долара.

Поставената под номер 14 Веснина елиминира 12-ата в схемата представителка на домакините Винъс Уилямс с 6:2, 4:6, 6:3 след малко повече от два часа игра. 

"Достигнах до полуфиналите в Индиън Уелс, един от най-големите турнири в календара. Доволна съм. Забавлявах се на корта и съм щастлива от постигнатото. Тази победа над Винъс означава много за мен, защото срещу нея никога не е лесно. Тя е страхотен шампион и винаги се бори до края", коментира Веснина.

Рускинята поведе с 3:0 по пътя си към успеха в първия сет, но във втората част Уилямс реализира решаващ късен пробив в деветия гейм, за да изравни.

Веснина стартира силно и третата част и поведе с 5:2. При 5:3 тя пропусна три мачбола при сервис на американката, но истинската драма настъпи в следващия гейм, в който Уилямс поведе с 40:0 и пропусна общо шест възможности да върне пробива, но в крайна сметка рускинята триумфира.

"Честно казано не знам как точно успях да спечеля този последен гейм от 0:40. В първия сет тя изглеждаше малко бавна на корта и допусна доста грешки. Но във втората част Винъс отново намери скоростта си започна да вкарва печеливши удари, докато аз позагубих ритъм и това ми създаде проблеми", каза още рускинята.

В търсене на място на финала Веснина ще се изправи срещу 28-ата в схемата Кристина Младенович (Франция), която елиминира номер 13 и шампионка в турнира от 2011 година Каролине Возняцки (Дания) с 3:6, 7:6(4), 6:2 след малко повече от два часа и половина.

С успеха Младенович за първи път достигна до полуфинал на толкова голям турнир и си гарантира дебют в топ 20 на световната ранглиста от следващата седмица.

"Тя е във форма, както и аз. Една от нас ще играе на финала, утре ще видим коя", коментира Веснина.

23-годишната французойка допусна изоставане от 1:5 в първия сет, което се оказа решаващо.

Във втората част Младенович пропиля аванс от 5:3, но в последвалия тайбрек доминираше и изравни резултата. В решаващия трети сет французойката спечели последните пет гейма, за да триумфира.

"Началото беше много разочароващо за мен. Допусках прекалено често непредизвикани грешки. След това коригирах играта си. Пропуснах шансовете си да затворя втория сет, след като имах преднина от 5:3, но мисля, че след това изиграх много добър тайбрек. В третия сет опитах и успях да разнообразя играта си и това се отплати", каза Младенович, която пласира 42 печеливши удара в срещата.