Въпреки кошмарното отпадане още във втория кръг в Маями, Григор Димитров има добри шансове да се изкачи до 12-ата позиция в следващата ранглиста, която ще бъде публикувана след 9 дни.

Най-добрият ни тенисист губи 80 точки от надпреварата, тъй като миналата достигна до четвъртия кръг. Независимо от този факт обаче, Гришо ще се придвижи с едно място напред, ако някой от Давид Гофен и Томаш Бердих не играе полуфинал в Маями.

Миналата година белгиецът бе елиминиран именно на тази фаза от Новак Джокович и съответно има да защитава 360 точки за класацията на АТР. Така в момента активът на Гришо е 2880 пункта, а на Гофен - 2625 преди той да изиграе мача си от втория кръг срещу Дариън Кинг. Белциегът може да заеме 12-ото място единствено, ако повтори или подобри представянето си от миналата година. Ако пък Томаш Бердих се класира на полуфинал, също евентуално ще изпревари Григор Димитров, тъй като в момента има 2620 точки на 14-ото място, а за полуфинал на "Мастърс" се полагат 360. Чехът игра четвъртфинал през 2016 година, като по подобие на Гофен пътят му бе спрян от Новак Джокович.