Водачката в световната ранглиста Анжелик Кербер (Германия) се класира за трети път в кариерата си за четвъртфиналите на силния турнир по тенис в Маями с награден фонд 6,99 милиона долара.

Кербер елиминира квалификантката Риза Одзаки (Япония) с 6:2, 6:2, след като проби подаването на съперничката си общо шест пъти в мача и пласира 17 печеливши удари. 

"Тя направи добър турнир. Премина квалификациите, победи дори тенисистки. Но аз бях готова. Знаех, че тя се движи добре и връща доста топки. Затова трябваше да бъде агресивна и да наложа моя стил, което и направих", заяви Кербер.

На четвъртфиналите тя ще срещне представителката на домакините Винъс Уилямс, която победи в мача между бившите шампионки Светлана Кузнецова (Русия) с 6:3, 7:6(4). 

Трикратната победителка през 1998, 1999 и 2001 година Уилямс започна по-добре мача и поведе с 3:0 по пътя си към успеха в първия сет.

Във втората част двете си размениха по един ранен пробив, а след това се стигна до тайбрек. В него рускинята, шампионка от 2006 година и финалистка през миналия сезон, поведе с 4:1, но Уилямс взе следващите шест разигравания, за да триумфира.

"Когато за последно спечелих в Маями, още носех брекети. Мина толкова време. Радвам се, че отново съм тук", коментира с усмивка Уилямс.

"Светлана игра добре, тя беше като стена. Имали сме много епични мачове през годините. Обратът в тайбрека беше страхотен момент за мен. Изоставах с 1:4 точки, но не се предадох", каза още тя.
Третата в схемата Симона Халеп също направи страхотен обрат срещу австралийската ветеранка Сам Стоусър и спечели с 4:6, 7:5, 6:2.

Стоусър водеше със сет и 5:2, като при 5:3 сервираше за победата, но допусна пробив, а при 5:4 тя стигна и до мачбол при сервис на румънката, но не се възползва.

Така Халеп направи серия от седем поредни гейма, с които изравни резултата в сетовете и поведе с 2:0 в третата част, като до края доминираше.

На четвъртфиналите румънката ще се изправи срещу номер 10 Йохана Конта (Великобритания), която надделя със 7:5, 6:1 над Лара Аруабарена Весино (Испания).

Втората в схемата Каролина Плишкова от Чехия нямаше особени проблеми срещу сънародничката си Барбора Стрицова и след 6:1, 6:4 продължи на четвъртфиналите, където ще се изправи срещу ветеранката Миряна Лучич-Барони от Хърватия.

35-годишната Лучич-Барони, полуфиналистка от Откритото първенство на Австралия през януари, записа най-добро класиране в кариерата си в Маями след успеха със 7:5, 6:4 над участващата с "уайлд кард" представителка на домакините Бетани Матек-Сандс.

Чехкинята Луцие Шафаржова записа първа победа над тенисистка от топ 10 от 2015 година насам, след като се наложи над четвъртата в света Доминика Цибулкова (Словакия) със 7:6(5), 6:1.

Така на четвъртфиналите Шафаржова ще играе срещу номер 12 Каролине Возняцки (Дания), която се справи с шестата поставена Гарбине Мугуруса със 7:6(1) и отказване на испанката заради заболяване.