Швейцарецът Роджър Федерер продължи впечатляващото си представяне от началото на сезона и се класира за осминафиналите на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Маями с награден фонд 6,99 милиона долара.

Поставеният под номер 4 и двукратен шампион в надпреварата Федерер победи Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) с 6:3, 6:4.

35-годишният швейцарец, който през януари спечели рекордна 18-а титла от Големия шлем в Австралия, а през миналата седмица триумфира и на "Мастърса" в Индиън Уелс, записа 15-ия си успех в 16 мача през сезона.

Федерер отрази всичките пет възможности за пробив на съперника си в двубоя.

"Чувствах, че контролирам мача и достигах до повече шансове от него. Бях по-агресивен. Нещата зависеха основно от мен, което ми хареса", коментира швейцарецът.

Федерер проби за 5:3, а в следващия гейм отрази четири възможности за пробив, като постигна обрат от 15:40 и затвори сета със страхотна къса топка от бекхенд, на която Дел Потро нямаше отговор.

"Може би това беше ключовият момент в мача. Той поведе с 40:15 и знаех, че ако успея да се измъкна от тази ситуация и вместо да ме пробие, взема сета, това ще бъде страхотно измъкване и допълнително самочувствие", коментира Федерер.

Във втората част швейцарецът проби за 3:2 и до края запази аванса си.

На осминафиналите той очаква номер 14 Роберто Баутиста Агут (Испания), който елиминира Сам Куери (САЩ) с 3:6, 6:2, 6:3.

"Той е много борбен и играе до край за всяка точка. Винаги е трудно срещу него. Надявам се да бъда разнообразен и да го извадя от ритъм", каза Федерер, който води с 5:0 победи срещу испанеца и 12:0 сета.

Водачът в схемата Стан Вавринка (Швейцария) също записа успех в третия кръг след 6:3, 6:4 над Малек Джазири( Тунис) за 70 минути.

Вавринка очаква сблъсък срещу германеца Александър Зверев, който спаси три мачбола и победи представителя на домакините Джон Иснър с 6:7(5), 7:6(6), 7:6(5).

Зверев беше пред отпадане при 5:6 точки в тайбрека на втория сет, както и при 15:40 при 4:5 гейма в третата част, но стигна до обрат.