Трикратната победителка през 1998, 1999 и 2001 година Винъс Уилямс (САЩ) се класира за полуфиналите на силния турнир по тенис в Маями с награден фонд 6,99 милиона долара.

Поставената под номер 11 американка елиминира водачката в световната ранглиста Ангелик Кербер (Германия) със 7:5, 6:3

Кербер на два пъти повеждаше с пробив в първия сет за 1:0 и за 3:2 гейма, но допусна обрат.

Във втората част германката отново стартира с пробив, но след това Уилямс направи серия от четири поредни гейма, което се оказа решаващо.

"Получи се много интересен мач. Мисля, че контролирах събитията на корта. Все пак допуснах повече грешки, отколкото ми се искаше, а и процентът ми на първи сервис не беше достатъчно добър. Това са нещата, които трябва да се постарая да подобря", коментира бившата номер 1 в света Уилямс.

Кербер също призна превъзходството на съперничката. "Тя беше агресивна от първата точка, удряше топката много здраво. Мисля, че аз не се движех много добре, направих доста непредизвикани грешки, което не е типично за моята игра. Не бях на ниво, но тя заслужи победата. Не правя много добър старт на сезона, но не правя драма от това, защото все пак продължавам да печеля мачове и съм номер 1 в света", заяви германката.

Уилямс ще играе срещу десетата в схемата Йохана Конта, която стана първата британка в историята, достигнала до полуфиналите в Маями, след като елиминира поставената под номер 3 Симона Халеп (Румъния) с 3:6, 7:6(7), 6:2.

При класиране на финала Конта ще бе завърне в топ 10 на световната ранглиста.

Халеп взе първия сет с единствен пробив в четвъртия гейм, а във втората част сервираше за победата при 5:4, но така и не стигна до мачбол. В последствие Конта взе тайбрека с 9:7 точки след 11 мини-пробива, а в третия сет тя доминираше и със серия от пет поредни гейма стигна до крайния успех.

"Беше много тежък мач, истинска битка на високо ниво. Бях много близо до победата, само на две точки, но тя игра отлично във важните моменти и заслужи успеха. Доволна съм от играта си, но съм разочарована, защото държах победата в ръцете си, но я изпуснах. Сервирах за мача, а след това направих две двойни грешки в края на тайбрека, пропуснах някои лесни удари. Важното е, че увереността ми се завръща. Просто се нуждая от малко повече мачове", коментира Халеп, която по-рано през сезона имаше проблеми с контузия на коляното.