Поставеният под номер 2 в схемата Новак Джокович върна два пробива в последния сет, за да победи французина Жил Симон с 6:3, 3:6, 7:5 в мач от втория кръг на турнира от сериите Мастърс в Монте Карло. Сърбинът, който спечели титлите през 2013-а и 2015-а година в Княжеството, сложи край на срещата след 2 часа и половина на корта.

"Беше много труден мач, защото често сменяхме преимуществото. Изтощихме се тотално, но това е нормално за първи мач на клей за сезона", каза сърбинът и доскорошен лидер в световната ранглиста.

Джокович си взе почивка преди началото на турнира в Монте Карло заради контузия в лакъта и се затрудни в мача със Симон, но в крайна сметка спечели 11-та си победа от общо 12 срещи с французина. Симон поведе с 5:4 в последния сет, но Джокович спечели второто си разиграване за пробив и изравни в десетия гейм, а след това загуби само едно разиграване на собствен сервис. Последва подаване на Симон за тайбрек, но при 40:30 Джокович се възползва още от първата си възможност за пробив и затвори мача след 2:33 часа игра.

В друг мач от втория кръг, поставеният под номер 7 в схемата французин Жо-Вилфрид Цонга отстъпи със 7:6(3), 2:6, 3:6 на своя сънародник Адриан Манарино. Неостаряващият Томи Хаас отпразнува със закъснение своя 39-и рожден ден, побеждавайки с 6:3, 6:2 французина Беноа Пер в среща от първия кръг на турнира от сериите Мастърс. Жереми Шарди пък надви Борна Чорич със 7:6(3), 3:6, 6:3, докато Фелисиано Лопес отстрани Данил Медведев със 7:6(6), 7:5.