Рафаел Надал може да стане първият тенисист след влизането на Оупън-ерата (от 1968-а година насам), който печели турнир 10 пъти.

Испанецът се класира за финала на турнира в Барселона днес, след като се справи без особени проблеми с аржентинеца Орасио Себайос за час и 34 минути с 6:3, 6:4.

"Времето и условията бяха доста трудни за игра, духаше силен вятър. А и Орасио е тежък съперник, който се приспособява най-добре на клей. Той сервира много добре, праща топката под много труден ъгъл за реакция. А и като цяло е все по-силен и по-силен, заяви Надал след срещата.

30-годишният Надал записа снощи девета поредна победа, подобри личния си баланс на 19-1 сета в последните 20 разиграни. Срещу австриеца Доминик Тийм той ще играе за 71-ата си титла в АТР и 51-а на клей. Поставеният под номер 4 тук Тийм отстрани в другата полуфинална среща Анди Мъри (Великобритания) с 6:2, 3:6, 6:4.

"Не е изненада, че Доминик се класира. Той имаше един много силен период, след което настъпи спад, но отново връща най-добрата си форма, заяви Надал, който ще играе своя 106-и финал в кариерата.

Себайос има два финала и това би била първа негова битка за титла от 2013-а година във Виня дел Мар, когато надви именно именития си испански противник.

Но сега беше различно и Надал доминираше в първия сет, като спечели 81 процента от сервис-точките си и реализира и трите открили се пред него възможности за пробив. Единствените му проблеми бяха при 5:3, когато Себайос поведе с 15:40. Но Надал спаси първата точка за пробив и след това изравни с мощно воле. Във втория сет аржентинецът се представи много добре до 4:4, след което обаче класата си каза думата.