Седемкратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за 12-и път в кариерата си за полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Поставеният под номер 3 Федерер надделя над миналогодишния вицешампион и шести в схемата Милош Раонич (Канада) с 6:4, 6:2, 7:6(4) след 117 минути игра, достигайки до победата в стотния си двубой на "Уимбълдън".

"Това са много мачове. Радвам се, че издържах физически през всичките тези години. Условията днес на корта бяха прекрасни. Много съм щастлив", коментира той.

35-годишният швейцарец имаше сериозно превъзходство в първите два сета, в които не даде нито една възможност за пробив на съперника, като загуби само 6 точки при собствен сервис.

Третият сет беше по-равностоен, след като Раонич започна да намира ритъма на подаването си. В него се стигна до табрейк, в който канадецът дори поведе с 3:0, но Федерер взе следващите пет разигравания и реализира обрат, с което продължава напред без загубен сет.

Швейцарецът направи невероятен мач, в който допусна само 9 непредизвикани грешки и пласира 46 печеливши удара, със 17 повече от съперника.

За място на финала Федерер ще играе срещу Томаш Бердих (Чехия), който елиминира Новак Джокович (Сърбия) със 7:6(2), 2:0 и отказване на Джокович заради контузия на дясната ръка.

Загубата на сърбина пък означаваше, че детронираният по-рано днес миналогодишен шампион Анди Мъри (Великобритания) ще запази първото място в световната ранглиста и след "Уимбълдън".

Мъри падна с 6:3, 4:6, 7:6(4), 1:6, 1:6 от Сам Куери (САЩ) , след като в последните два сета получи болки в бедрото и не беше пълноценен на корта.